Frietmysterie houdt straat in de ban

NIEMAND WEET WIE ZAKKEN DIEPVRIESFRIETEN VOOR DEUREN LEGDE

Maurice Cobbaert met de lege zak waar de 'gedumpte' frieten inzaten.
Foto Mozkito Maurice Cobbaert met de lege zak waar de 'gedumpte' frieten inzaten.
Dinsdagochtend keken heel wat inwoners van de Sint-Gabriëlstraat in Liedekerke raar op. Een onbekende had er tientallen zakken diepvriesfrieten voor de huisdeuren gelegd. Buurtbewoners staan voor een mysterie: wie heeft die zakken met frieten voor hun huizen gedumpt?

Wat de gulle weldoener wilde bereiken, is tot nu nog een raadsel. Dinsdagmorgen was de Sint-Gabriëlstraat bezaaid met zakken diepvriesfrieten. Aan bijna iedere deur stond een zak van 10 kilogram. De meeste inwoners namen de zak maar naar binnen en aten de frieten op. Maurice Cobbaert, die al jaren in de straat woont, schrok zich een hoedje toen hij dinsdagochtend de deur opendeed. "Plots stond daar een diepvrieszak met frieten. Blijkbaar moet die er al van de avond daarvoor gelegen hebben. Bij mijn schoondochter Carry stonden zelfs twee grote zakken. De meeste mensen uit de buurt hebben ze maar opgegeten, maar ik vertrouw het zaakje niet. De houdbaarheidsdatum - 6 oktober - was nog niet overschreden, maar je weet nooit wat er in die frieten zit. En hoelang lag de zak er al? Uit voorzorg heb ik de frieten maar aan mijn kippen gegeven. Iedereen doet natuurlijk met de frieten wat hij wil. Maar het is een groot mysterie waar de zakken vandaan komen."


Alle zakken komen van Aspec, een bedrijf uit Nieuwerkerken dat geschilde aardappelen verdeelt. De kans is dus groot dat de zakken van een friturist komen. Ook lag er nergens een briefje van de afzender.

Kermis Opperstraat

Bij bakkerij Vermoesen, die zich net aan het begin van de Sint-Gabriëls bevindt, achten ze de kans klein dat een frituuruitbater de zakken gedumpt heeft. "De houdbaarheidsdatum was nog niet overschreden. Waarschijnlijk zijn het jongeren die de zakken gestolen hebben. Het is niet toevallig dat maandag de sluitingsdag was van Kermis Opperstraat, hét dorpsfeest van Liedekerke. Jongeren kunnen de zakken 'gedumpt' hebben voor de deuren van de Sint-Gabriëlstraat. Bij onze buren stond er 's ochtends ook een frietzak, maar die heeft er enkele dagen gestaan. De vrouw die er woonde is al enkele maanden naar het rusthuis gegaan. Niemand was thuis, de frieten stonden te blinken in de zon."

Buurt in de ban

"Het mysterie houdt de buurt nu wel in de ban. Maar waarschijnlijk gaan we nooit weten wie de weldoener was. Veel mensen hebben de frietjes alleszins nog opgegeten, dus zo erg was het niet."