CD&V en sp.a zetten N-VA buitenspel in Liedekerke

Steven Van Linthout favoriet voor burgemeesterschap

Zal Steven Van Linthout de nieuwe burgemeester van Liedekerke worden?
Mozkito Zal Steven Van Linthout de nieuwe burgemeester van Liedekerke worden?
N-VA is de grootste, maar voor de nieuwe coalitie tekenen CD&V en sp.a. Al kan ook Open Vld nog ten tonele verschijnen.

Na de bekendmaking van de verkiezingsuitslagen bleven CD&V en sp.a met gemengde gevoelens achter. Hun coalitie bleef overeind, weliswaar met een krappe meerderheid. Maar N-VA onttroonde CD&V als grootste partij van Liedekerke.

"We hebben standgehouden", zegt CD&V-lijsttrekker Steven Van Linthout. "Onze partij introduceerde vijftien nieuwe kandidaten, dus het was geen simpele opdracht. Uiteindelijk verloren we 160 stemmen — geen groot verlies. N-VA krijgt een extra zetel, maar daar blijft het bij."

Van Linthout bevestigt ook dat CD&V in zee gaat met sp.a. De coalitie zou dan twaalf zetels tellen. "Om een grotere marge in te bouwen, gaan we ook met Open Vld rond de tafel zitten", zegt sp.a-lijsttrekker Dirk Lodewijk. "Als de liberalen ons vervoegen, staan we sterker. We willen ook een breder platform creëren. Normaal gezien zullen de gesprekken vlot verlopen." Met Open Vld aan boord zou de coalitie veertien zetels tellen.

Deze week een akkoord?

Rest de vraag: wie wordt de nieuwe burgemeester? En dan heeft Van Linthout momenteel de beste kaarten. "Als lijsttrekker van de grootste partij van de coalitie ben ik misschien de meest logische keuze, maar ik wil voorzichtig zijn", klinkt het. "Je weet nooit wat er tijdens de gesprekken beslist wordt. Pas eens alle punten en komma's er staan, kan ik met zekerheid bevestigen." CD&V en sp.a hopen nog deze week een definitief akkoord te bereiken.

N-VA is intussen misnoegd. Lijsttrekker Berdien Van den Abeele vindt dat er eerst met haar partij in dialoog gegaan moet worden. "Noch sp.a, noch CD&V wil met ons rond de tafel zitten", zegt ze. "Zo laat je 31,3 procent van de bevolking in de kou staan. Terwijl er op gemeentelijk vlak wel degelijk compromissen gesloten konden worden. Maar men koos voor de gemakkelijke weg. Al verliezen wij de moed niet."
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.