"Minder fietsdiefstallen aan station? Is dat een grap?"

BEWAKINGSFIRMA KRIJGT NIEUW CONTRACT, MAAR KRITIEK BLIJFT NIET UIT

Een agent van G4S patrouilleert aan de fietsenstalling. Dat gebeurt meermaals per dag, en op ongeregelde tijdstippen.
Foto Mozkito Een agent van G4S patrouilleert aan de fietsenstalling. Dat gebeurt meermaals per dag, en op ongeregelde tijdstippen.
De gemeente heeft het contract met bewakingsfirma G4S, voor het toezicht op de fietsenstalling aan het station, verlengd. Er is dan ook een daling van het aantal aangegeven diefstallen met zestig procent. Maar op sociale media vragen mensen wiens fiets wel nog gestolen werd, zich af of het om een smakeloze grap gaat.

G4S pakte vorige week uit met een persbericht waarin gezwaaid wordt met een spectaculaire daling van het aantal aangegeven fietsdiefstallen aan het station. Een daling die zich ingezet heeft sinds de bewakingsfirma er patrouilleert - nu al goed een jaar. "Tussen 1 juli van vorig jaar en 30 juni van dit jaar werden er 26 fietsdiefstallen aangegeven bij de politie", klinkt het op basis van cijfers van de lokale politie. "In de twaalf voorafgaande maanden waren dat nog 69 aangiftes. Een daling van meer dan zestig procent, dus."


Het gemeentebestuur van Liedekerke heeft dan ook beslist om de samenwerking met G4S te verlengen, al wordt niet vrijgegeven welke kost daar mee gepaard gaat. "Er is een positieve trend sinds er gepatrouilleerd wordt aan het station", zegt burgemeester Luc Wynant (CD&V). "Als we het fietsgebruik willen stimuleren, dan moeten we er ook voor zorgen dat mensen hun fiets veilig kunnen achterlaten. We zagen eerder al dat het aantal diefstallen sterk gestegen was sinds de uitvoering van de werken in de stationsomgeving. Na gesprekken met collega-burgemeesters zijn we een samenwerking aangegaan met G4S, en die inzet wordt permanent geëvalueerd en indien nodig bijgestuurd."


De bewakingsfirma patrouilleert meermaals per dag aan de fietsenstalling, en dat op ongeregelde tijdstippen. Voor Jean-Paul Van Avermaet, managing director van G4S Belgium, gaat het om een schoolvoorbeeld van een toegevoegde waarde. "We kunnen zo samen de criminaliteit terugdringen, terwijl de politie eigen manschappen elders kan inzetten", klinkt het. En dat beaamt ook korpschef Dirk Meert van de lokale politie. "Als we iets voor elkaar kunnen betekenen, zonder op elkaars domein te komen, dan kunnen we een samenwerking als deze alleen maar toejuichen."

Cynisch op sociale media

Maar niet iedereen is even opgetogen. Het persbericht van G4S zette immers kwaad bloed bij mensen wiens fiets wél gestolen werd aan het station. Zij tonen zich dan ook cynisch op sociale media. "Wat de afgelopen twee weken betreft, heb ik persoonlijk weet van zes diefstallen - het kunnen er dus meer zijn", zegt oppositieraadslid Peter Pauwels (Open Vld). "Als je tien slachtoffers hebt, is het best mogelijk dat slechts de helft ook effectief aangifte doet. Ik spreek uit ervaring, want mijn fiets werd ook al gestolen, en toen heb ik evenmin aangifte gedaan. Ik betwijfel dan ook of deze samenwerking met G4S een goede oplossing is. Camera's zijn een betere optie, al was het maar voor het bewijsmateriaal." Een mening die gedeeld wordt door raadslid Vanessa De Bolle (Vlaams Belang). "Dit is geen ultieme oplossing", stelt ze. "Camera's hebben een groter nut. Ik heb ook zo mijn twijfels bij die cijfers. Mensen spreken mij aan over hun gestolen fiets. Als ik dan vraag of ze die diefstal ook aangegeven hebben bij de politie, dan blijkt dat meestal niet het geval te zijn. Mensen gaan er gewoon van uit dat ze hun fiets voorgoed kwijt zijn. Maar aangiftes zijn wel degelijk belangrijk, omdat eventuele maatregelen er komen op basis van die cijfers. Je kan bijvoorbeeld ook een fietspunt oprichten, waar mensen een veilig plekje voor hun fiets kunnen huren. Als dat betaalbaar is, kan het zeker nuttig blijken. Maar er moet natuurlijk sowieso iets gedaan worden, en dan kan de inzet van G4S wel als tijdelijke maatregel."


En de inzet van de bewakingsagenten is ook tijdelijk, zo benadrukt burgemeester Wynant. "Volgens het plan zal de fietsenstalling na afwerking volledig beveiligd zijn, met permanente camerabewaking. De ruimte zal ook deels afgesloten kunnen worden. En ook die maatregelen zullen ten gepaste tijde geëvalueerd worden."