"Gebrek aan respect voor oppositie"

N-VA, VLAAMS BELANG EN OPEN VLD VERLATEN GEMEENTERAAD UIT PROTEST

Voorzitter Etienne Schouppe wuifde de vraag van Berdien van den Abeele tijdens de gemeenteraad weg.
Mozkito Voorzitter Etienne Schouppe wuifde de vraag van Berdien van den Abeele tijdens de gemeenteraad weg.
De oppositiepartijen hebben donderdag de gemeenteraad al na enkele minuten verlaten. Aanleiding was een dispuut over Franstalige communicatie van een mandataris. Het gemeentebestuur wilde niet antwoorden op de kwestie, de oppositie vond dat het democratische principe geschonden wordt.

Het vierde agendapunt op de gemeenteraad, over de prijs voor een voornaamsverandering, zorgde voor heel wat tumult. Vlaams Belang-raadslid Vanessa De Bolle vroeg de mening van het college over een Franstalige brief van een OCMW-raadslid naar een inwoner. Gemeenteraadsvoorzitter Etienne Schouppe (CD&V) weigerde een antwoord te geven. "De vraag had niets te maken met het agendapunt", vindt Schouppe. "Ze wilden van het punt een politieke zaak maken. Als voorzitter is het mijn plicht om de orde van de gemeenteraad te waarborgen. We staan op een maand van de verkiezingen, maar dat betekent niet dat alles zomaar kan of mag. De oppositie had het punt maar op de agenda moeten zetten."


Schouppe vindt dat de Franstalige brief een persoonlijke kwestie is. "En het is niet de bevoegdheid van een gemeenteraad om over een privézaak te discussiëren. Als ze meer uitleg wilden, moesten ze maar naar de OCMW-raad gestapt zijn. Maar dat is niet gebeurd. De gemeente mag niet ontaarden tot een ordinaire cafétoog."

Voorzitter Etienne Schouppe wuifde de vraag van Berdien van den Abeele tijdens de gemeenteraad weg.
Mozkito Voorzitter Etienne Schouppe wuifde de vraag van Berdien van den Abeele tijdens de gemeenteraad weg.

Democratische principe

Omdat er geen antwoord volgde, stelde oppositielid Berdien Van den Abeele (N-VA) nogmaals dezelfde vraag. Burgemeester Luc Wynant (CD&V) haalde vervolgens hard uit naar Van den Abeele, waarop de oppositie prompt de zaal verliet. "De meerderheid heeft geen respect voor de vragen van de oppositie", vindt Van den Abeele. "Het is het recht van een meerderheid om tweetaligheid in onze gemeente goed te keuren. Ik ben ook akkoord dat het om een privézaak ging. Maar als een gemeenteraadsvoorzitter én het bestuur de vraag letterlijk en figuurlijk wegwuiven, dan zitten we met een probleem. Daarmee ondermijnt de meerderheid het democratisch principe. Oppositieraadsleden vertegenwoordigen ook een deel van de Liedekerkenaren. Deze inwoners hebben het recht om vragen te stellen en antwoorden te krijgen. Door de vragen te negeren, overtreedt de gemeenteraad haar principes: democratie, openheid, transparantie, correctheid en respect."

In de clinch

De voorbije maanden gingen meerderheid en oppositie meermaals in de clinch. "Maar wat er donderdagavond gebeurde, was er ver over", aldus Van den Abeele. "Dat hoort gewoon niet thuis in een gemeenteraad. Daarom besloten de oppositiepartijen om de zaal te verlaten. De zogezegde 'verdraagzaamheid' hebben we donderdagavond, in al haar glorie, mogen aanschouwen vanuit het huidige bestuur."