VIDEO. Chicorei, astemannen en seizoensarbeid: Filmbende brengt het hart van den ast naar cinema De Keizer

Twee jaar hebben Rik Gailliaert en de zijnen er aan gewerkt, maar de tweede langspeelfilm van de Lichterveldse Filmbende is een feit. De documentaire ‘Het Hart van den Ast’ speelt op 20 februari eenmalig in cinema De Keizer. Er zijn nog twintig kaartjes beschikbaar.

Dat cichorei lange tijd een bijzonder belangrijke rol gespeeld heeft in Lichtervelde is geen geheim. Heel wat landbouwers kweekten het product en tijdens de hoogdagen van de chicoreiteelt telde de gemeente vijftig asten of droogovens. Ook voor de seizoenarbeid in Noord-Frankrijk was het drogen van cichorei belangrijk. Zo was Lichterveldenaar Albert Supeene een van de laatste Vlaamse ‘astenmannen’. De Filmbende heeft de man nog kunnen interviewen voor hij eind vorig jaar overleed. “We hebben tijdens de opnames heel wat mooie verhalen over de chicoreiteelt te horen gekregen”, vertelt Rik Gailliaert, die instond voor de montage van de documentaire. “We hebben de interviews gecombineerd met opnames van hoe het er vandaag nog aan toe gaat in een echte ast in Passendale. Bij ‘Het Hart van een echte Kampioen’ (de eerste langspeler van de Filmbende uit 2016 over de Lichterveldse geletruidrager Gilbert Desmet, nvdr) deden we nog voor een deel beroep op archiefbeelden van de vrt, maar dit keer zijn de volle tachtig minuten eigen materiaal.” 

Het Hart Van Den Ast
Filmbende Lichtervelde Het Hart Van Den Ast

De Filmbende blijft trouwens niet op zijn lauweren rusten, want Rik geeft nog mee dat er al volop gewerkt wordt aan een derde langspeelfilm. Welk ‘hart’ ze dit keer voor de lens halen, blijft voorlopig een goed bewaard geheim. 

De laatste tickets voor de vertoning van Het Hart van den Ast in De Keizer op 20 februari kosten zeven euro en zijn te verkrijgen via hethartvandenast@gmail.com, bij bakkerij Ignace in de Ketelbuiserstraat of op 0472/66.22.83. Aan de deur betaal je acht euro, al ziet het er naar uit dat de vierhonderd plaatsen volzet zullen zijn. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.