Te slopen kunsthuis klaar om publiek te ontvangen

David Maertens in zijn kunsthuis in de Statiestraat 100.
Sam Vanacker David Maertens in zijn kunsthuis in de Statiestraat 100.
Kunstenaar-patissier David Maertens gooit de komende twee weekends de deuren open van zijn ouderlijk huis in Lichtervelde. De artiest schilderde op zowat elke beschikbare vierkante meter van het huis grillige, speelse vormen. In januari gaat het huis tegen de vlakte, al belooft Lidl om er sowieso een aandenken van te bewaren.

Er zijn minstens 1.000 spuitzakjes opgegaan in het werk van David. Die zijn te bewonderen aan de deur van zijn oude slaapkamer. "Iedereen vindt het jammer dat het gebouw verdwijnt, maar ergens maakt die tijdelijkheid ook een deel uit van het kunstwerk", zegt David. Intussen zijn de ouders van David verhuisd naar een appartementje, al sliepen ze ook een tiental dagen op hotel. "We konden niet anders. David bleef maar gaan.", zegt vader Luc. "Toen hij de badkuip begon te schilderen zijn we vertrokken."


Isabelle Colbrandt, communicatieverantwoordelijke van Lidl, laat weten dat er sowieso iets bewaard blijft. "Hoe we het precies gaan aanpakken weten we nog niet, maar we gaan sowieso de foto's bewaren en een mooi plaatsje geven in de nieuwe winkel. Ook de gedenkplaat van het geboortehuis van Karel Van de Poele blijft."

Bijna het hele huis werd volgetekend met grillige vormen
Sam Vanacker Bijna het hele huis werd volgetekend met grillige vormen

'Exit 100'

Geïnteresseerden kunnen 'Exit 100' komen bewonderen in de Statiestraat 100 op 2, 3, 9 en 10 december, telkens tussen 11 en 18 uur. Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor de chocoladeworkshop op zondag. Inschrijven kan via info@davidmaertens.com. (SVR)

Op de muur in de hal prijkt een gedicht.
Sam Vanacker Op de muur in de hal prijkt een gedicht.
En zelfs de badkamer werd niet gespaard.
Sam Vanacker En zelfs de badkamer werd niet gespaard.