Oliebollenkraam ontploft: uitbaters lichtgewond

OOK KLEDINGZAAK ARTEX DIE FAMILY FASHION DAY HIELD GETROFFEN

De explosie, gevolgd door brand, richtte niet alleen schade aan in het oliebollenkraam. Twee grote ruiten van de kledingzaak Artex zijn gebarsten door de hitte en ook de houten gevelbekleding werd aangetast door de vlammen.
Hans Verbeke De explosie, gevolgd door brand, richtte niet alleen schade aan in het oliebollenkraam. Twee grote ruiten van de kledingzaak Artex zijn gebarsten door de hitte en ook de houten gevelbekleding werd aangetast door de vlammen.
De 'Family Fashion Day' die zaterdag georganiseerd werd in kledingzaak Artex Fashion, langs de Stegelstraat in Lichtervelde, zal zaakvoerders en personeel nog lang heugen. Het oliebollenkraam dat aan de ingang stond opgesteld, ging immers in vlammen op, na een explosie bij het verwisselen van gasflessen. "We zijn blij dat de menselijke tol beperkt is", klinkt het bij Artex Fashion.

Wat een feestelijke dag moest worden in kledingzaak Artex Fashion, draaide zaterdag kort na de middag ei zo na uit op een drama. "Om de klanten op wat lekkers te trakteren, hadden we een oliebollenkraam ingehuurd", zegt zaakvoerder Birgen Roels. "Iets voor half twee liep het verkeerd. Ik was boven in mijn bureel toen ik een ongewoon lawaai hoorde. Nog voor ik beneden was, volgde een enorme knal. Geen seconde nadien waren er overal vlammen in en rond het oliebollenkraam."

De uitbaters van het oliebollenkraam liepen beiden lichte brandwonden op aan armen en handen.
Hans Verbeke De uitbaters van het oliebollenkraam liepen beiden lichte brandwonden op aan armen en handen.

Gevel kledingzaak

Dat stond vrij dicht tegen de etalage van de kledingzaak opgesteld. "De vlammen laaiden hoog op en deden ook een deel van de houten bekleding aan onze voorgevel branden", zegt Roels. "Gelukkig was de brandweer snel ter plaatse." Blussers van Lichtervelde en Ardooie kregen de brand snel onder controle. Ze gebruikten schuim om de vlammen te doven. De brand werd immers gevoed door gas dat ontsnapte uit minstens één gasfles.

Zaakvoerder Birgen Roels van Artex Fashion.
Hans Verbeke Zaakvoerder Birgen Roels van Artex Fashion.

Brandwonden

De explosie ontstond overigens toen de uitbaters een gasfles wilden aansluiten. Het duo, een man uit het Brusselse en een vrouw uit het Antwerpse, liep lichte brandwonden op aan handen en armen. Ze werden ter plaatse verzorgd en hoefden niet naar het ziekenhuis. Birgen Roels stond nadien ietwat beteuterd te kijken naar de schade. "Die is vrij aanzienlijk, maar tegelijkertijd hebben we geluk gehad", legt hij uit. "De houten bekleding van onze voorgevel is flink beschadigd en de buitenste laag glas van enkele grote ramen sneuvelde. Binnen is er zo goed als geen rookschade. Maar het is natuurlijk niet fijn als je op zo'n feestelijke dag met zo'n ongeval geconfonteerd wordt." De zaakvoerder beseft echter dat het erger had kunnen aflopen. "Ik schat dat er een vijftiental klanten binnen waren toen de ontploffing zich voordeed. Dat is weinig, omwille van het vroege uur. Geen van hen raakte gewond en ook onze medewerkers blijven ongedeerd. En voor de uitbaters van het oliebollenkraam blijven de gevolgen ook al bij al beperkt. Daar ben ik gelukkig om."

Hans Verbeke

Herstellingswerken

Halfweg de namiddag kon Artex Fashion toch nog klanten ontvangen. "Intussen zijn de gesneuvelde ramen aan de buitenkant dichtgemaakt met houten panelen. De brandweer heeft enkele grote letters weggehaald van onze voorgevel omdat die dreigden naar beneden te komen. En maandag starten we met de herstellingswerken zodat we dit nare avontuur zo snel mogelijk kunnen vergeten", besluit Birgen Roels.