Gespannen zenuwen voor première Frontparadijs

MEER DAN 300 FIGURANTEN EN ACTEURS REPETEREN NOG ÉÉN KEER

De plicht roept. Een soldaat neemt afscheid van zijn bedroefde gezin in de Neerstraat.
Foto Sam Vanacker De plicht roept. Een soldaat neemt afscheid van zijn bedroefde gezin in de Neerstraat.
De muzikale theaterfietstocht Het Frontparadijs katapulteert Lichtervelde dit en volgend weekend 100 jaar terug in de tijd. De productie is niets minder dan een huzarenstukje met een duur van vier uur, tien locaties, tientallen acteurs, driehonderd figuranten, honderden kostuums, duizenden rekwisieten en een authentieke tweedekker.

Zowat twee jaar geleden beslisten cultuurverenigingen de Burgersgilde en de Zwaan hun oude rivaliteit opzij te zetten en samen te werken voor het titanenwerk dat door scenarist Benedict Wydooghe, regisseur Bart Cafmeyer en coördinator Luc Haeghebaert in goeie banen zou worden geleid. Er werd in september vorig jaar een grote vergadering belegd in OC De Schouw en de hulp werd ingeroepen van zowat alle Lichterveldse verenigingen. Verdeeld in groepjes sloeg iedereen druk aan het repeteren voor wat het grootste evenement qua deelnemers uit de Lichterveldse geschiedenis zou worden. Gisteravond kwam alles voor het eerst samen tijdens de generale repetitie.


"Nu is het spannend", zegt regisseur Bart Cafmeyer. "Alle puzzelstukjes moeten nu op hun plaats vallen." Ook coördinator Luc Haeghebaert voelt de zenuwen. "We lopen allemaal op de toppen van onze tenen", zegt hij. "Het is gewoon enorm veel om allemaal te regelen. Als het goed is, zullen we net op tijd klaar zijn met de voorbereidingen. Morgenochtend (vanochtend - red) moeten we nog het stationsplein en de gevels aankleden en dan is het een kwestie van duimen voor droog weer. Gelukkig zijn pakweg driekwart van de scènes binnenshuis." De telefoon van zowel Haeghebaert als Cafmeyer staat al dagenlang roodgloeiend. "Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Ervan genieten? Misschien volgend weekend, als alles goed verloopt en alle figuranten hun plaats kennen."

De kleine Yintha, hier in de kinderwagen, is met 16 maanden de jongste figurant van de hele productie.
Foto Sam Vanacker De kleine Yintha, hier in de kinderwagen, is met 16 maanden de jongste figurant van de hele productie.

De vijand spelen

De jongste figurant die straks te zien is in het Frontparadijs is de kleine Yintha Claus (16 maand). Samen met haar ouders Sarah en Tom van krantenwinkel Paperclip speelt ze mee in de scène in de Neerstraat. "Tom heeft een stuk tekst en toen hij op een dag thuis kwam van de repetities, vroeg hij of we ook niet wilden meedoen." Maar de best gecaste figuranten zijn misschien wel de reservisten van de marine van Zeebrugge. De Lichterveldse reservist Stefaan Kindt nodigde vijf van zijn collega's uit en prompt werden ze gebombardeerd tot Duitse soldaten. "Mijn grootvader heeft nog tegen de Duitsers gevochten", zegt Lode Declercq. "Thuis hebben we nog steeds de kogel liggen die zijn ruggengraat verbrijzelde. Hij zou zich omdraaien in zijn graf moest hij me zo zien staan", lacht Lode. "Maar het is wel leuk om eens de vijand te mogen spelen." Ze zijn niet de enige authentieke touch in het Frontparadijs: de Franse soldaten worden gespeeld door Franse figuranten uit Audruicq, jumelagegemeente van Lichtervelde.

De Duitse soldaten zijn in het echt reservisten van de Belgische Marine.
Foto Sam Vanacker De Duitse soldaten zijn in het echt reservisten van de Belgische Marine.

Afspraken naleven

Ondanks de grootte van de productie zijn de repetities al bij al relatief vlot verlopen. "Voortdurend waren er kleine probleempjes, maar echt grote problemen hebben we niet gehad. Een paar mannen die vergeten waren dat ze moesten komen repeteren. Daar kon onze regisseur niet mee lachen. Bij een productie van deze omvang móéten afspraken gerespecteerd worden. Alles staat of valt met goede afspraken."


Wie nog een kaartje wil, is eraan voor de moeite. Alle 1.240 kaarten zijn uitverkocht.