Eerste sushiautomaat van Vlaanderen komt
in Lichtervelde dankzij Tieltse foodbar

Geert Vlietinck, Erika Vanrenterghem en Els Farrazijn op de parking van De Voerman, waar vanaf 15 maart een sushiautomaat staat
Sam Vanacker Geert Vlietinck, Erika Vanrenterghem en Els Farrazijn op de parking van De Voerman, waar vanaf 15 maart een sushiautomaat staat
Op de parking van De Voerman in Lichtervelde prijkt sinds kort een containertje waar je straks dagverse sushi uit de automaat kan halen. Initiatiefneemster is de Tieltse Erika Vanrenterghem, die dagelijks de Japanse lekkernij zelf bereidt in haar slagerij in Tielt. Het gaat zeer waarschijnlijk om de allereerste sushiautomaat van Vlaanderen.

Vrachtwagenchauffeurs of andere passanten met een kleine honger en een tikkeltje zin voor culinair avontuur kunnen vanaf vrijdag 15 maart op de parking van brasserie De Voerman sushi, sashimi, noedels, slaatjes, misosoep en zelfs ‘poké bowls’ (een Hawaiiaanse maaltijd met vis en groentjes) uit de automaat halen. Inclusief vers gemaakte wasabi en sojasaus. Een absolute primeur van de Tieltse Erika Vanrenterghem. 

Erika (42) runt al twintig jaar een slagerij in de Ieperstraat in Tielt. Omwille van haar passie voor sushi startte ze in mei vorig jaar met foodbar Palette Cuisine op de leegstaande bovenverdieping van haar zaak. Sindsdien combineert ze de slagerij met de foodbar. “Vier jaar geleden heb ik voor het eerst sushi geproefd in een sushirestaurant in Brugge. Een nieuwe wereld ging voor me open. Ik volgde lessen sushi bereiden en nu serveer ik dagelijks versgemaakte sushi aan de klanten in Palette Cuisine. We krijgen niks dan positieve reacties. Bij jongeren is sushi al goed ingeburgerd. De oudere klanten bleven eerst nog wat op hun hoede, maar van zodra ze geproefd hebben, komen ze terug.”

Rond zes uur ‘s morgens zal er elke dag verse sushi in de automaat zitten, terwijl we rond de middag sowieso nog eens langskomen om de machine te controleren en bij te vullen. We garanderen kwaliteit.”

Erika Vanrenterghem (42)

Gat in de markt

Tegelijk zagen Erika en haar partner Geert Vlietinck (54), medezaakvoerder van een vishandel in Zeebrugge, hoe voedselautomaten overal in Vlaanderen stilaan veld winnen. “Zo ontstond het idee om uit te breiden met een sushiautomaat. Een uniek concept, want toen we gingen aankloppen bij een verdeler van gekoelde automaten kregen we te horen dat we een primeur hadden en waarschijnlijk een gat in de markt gevonden hadden. Volgens de verdeler wordt het de eerste sushiautomaat van Vlaanderen”, lacht Erika. “De ideale locatie was relatief snel gevonden. We zochten iets dat makkelijk te bereiken was met veel passage. De parking van de Voerman aan de afrit van de E403 in Lichtervelde past dat schoentje perfect.”

Elke dag vers

Hoe verser de sushi, hoe beter de smaak en dat weet Erika als geen ander. “De vis komt via Geert dagvers van vishandel André in Zeebrugge. Rond zes uur ‘s morgens zal er elke dag verse sushi in de automaat zitten, terwijl we rond de middag sowieso nog eens langskomen om de machine te controleren en bij te vullen. We garanderen kwaliteit.” Rest de vraag of de doorsnee vrachtwagenchauffeur - toch een belangrijk deel van het cliënteel van De Voerman - te vinden is voor een stukje gezonde rauwe vis. “Vrachtwagenchauffeurs voldoen al lang niet meer aan het stereotiepe beeld van vroeger”, reageert Geert. “Zo kunnen sommige van onze leveranciers uit Scandinavië nu al haast niet wachten tot de automaat open gaat.”

Els Farrazijn, de zaakvoerster van De Voerman die twee parkeerplaatsen ter beschikking stelt voor de automaat, werd over de streep getrokken door haar kinderen. “Ik heb twee dochters van 18 en 22 jaar. Ze zijn allebei gek op sushi en hebben me overtuigd. Bovendien klikte het meteen met Erika. En uiteraard heb ik ook eerst even geproefd. Bijzonder lekker. Wie weet zetten we hier ook nog wel eens sushi op de menukaart.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • an Vanautgaerden

    Heel veel succes gewenst