Café Wolf opent op 25 januari in Lichtervelde: “Het draait om zoveel meer dan louter pintjes tappen”

Tanja Maeseele en Henk Boucquez openen straks weekendcafé Wolf.
Sam Vanacker Tanja Maeseele en Henk Boucquez openen straks weekendcafé Wolf.
De markt van Lichtervelde is binnenkort een café rijker. Henk Boucquez van drukkerij Verma heeft drie jaar nagedacht over zijn café en dat is er aan te merken ook. “Het is een stadscafé geworden, maar dan in een dorp.” Wolf opent de deuren op 25 en 26 januari. 

Henk (47) is drukker van opleiding en runt samen met zijn vrouw Tanja Maeseele (49) al sinds 1995 drukkerij Verma op de markt van Lichtervelde. Hij droomt echter al zijn hele leven van een eigen café. Vijf jaar geleden besloot hij daar ook werk van te maken. “De tijd van de grote drukpersen is voorbij. Nu alles digitaal is, is er ruimte vrijgekomen in de drukkerij. Bovendien miste ik het sociaal contact met de mensen. Bijna alles gaat via mail en zo mis je toch binding met de klanten. Zo is het idee voor Wolf ontstaan.”

Henk ging de voorbije drie jaar uitgebreid op verkenning in cafés in binnen- en buitenland. “Vooral in een café in een oud oostblokgebouw in Budapest hebben we heel wat inspiratie opgedaan. De stijl van Wolf is vintage, maar met een moderne touch. Ons gebouw is een van de oudste gebouwen op de markt en de muren stralen authenticiteit uit. Nog voor hier een drukkerij was, werd er in 1913 al een estaminet uitgebaat. In zekere zin keren we dus terug naar de roots. Al blijft de drukkerij ons hoofdberoep. Het café is enkel open op vrijdag- en zaterdagavond.”

Even hebben we eraan gedacht met een architect in zee te gaan, maar dat boterde niet. Die man wou hier een spanplafond steken en had het voortdurend over diagonale lijnen. Ik wou een café met een ziel

Henk Boucquez

Interieurstukken met een verhaal

Drie jaar heeft Henk allerlei unieke stukken verzameld voor in zijn café. Een flink deel daarvan kreeg de voorbije maanden eindelijk een plaats. “Maar niets komt van de rommelmarkt”, benadrukt Henk. “Achter elk stuk schuilt een verhaal. Zo dateert de toog uit 1975. Ooit werd hij als mobiele evenemententoog verhuurd in Nederland. De Nederlander van wie ik hem kocht, zweert dat er al 6,8 miljoen mensen hebben aangezeten, al neem ik dat toch met een korreltje zout. Verder komen de straatlichten in de gang uit Engeland, komen de barstoelen uit een Irish Pub in Amsterdam en zo kan ik nog wel even doorgaan.”

Het resultaat mag er in elk geval zijn. “Even hebben we eraan gedacht om met een architect in zee te gaan, maar dat boterde niet. Die man wou hier een spanplafond steken en had het voortdurend over diagonale lijnen. Dat kan allemaal best zijn als je zo’n huis als in ‘Die Huis’ (de tv-reeks op één, nvdr) voor ogen hebt, maar ik wou een café met een ziel, dus hebben we hem vriendelijk naar huis gestuurd. Geen kwaad woord over andere cafés of horecazaken in de buurt, maar we wilden hier echt ons eigen ding doen en daar zijn we in geslaagd. Zo zal hier ook nooit een televisie staan. Dit café draait om zoveel meer dan pinten tappen alleen. Met het interieur en de setting zorg je voor een ziel.”

Geen prijzen van stadscafé

“Onlangs zei iemand die hier voor het eerst binnen kwam dat het was alsof hij in een café in een grote stad stond, maar hij was blij dat hij in zijn thuisgemeente stond. Dat vond ik een mooi compliment. Laat me wel benadrukken dat de prijzen voor ons eten en onze drank geen stadsprijzen zijn. Die blijven democratisch, zoals het hoort in een dorp. Wolf is voor iedereen.” 

Op het tapkraan heeft Henk Stella, Brugse Zot en - opmerkelijk - Sint-Bernardus zitten. “Verder schenken we enkele speciaalbieren die alleen hier te verkrijgen zijn, zoals Keyte uit Ichtegem, het wolfsbier Lupulus en het Waalse bier Paix Dieux. Daarnaast hebben we ook een keuken en kunnen mensen kleine gerechtjes zoals een spaghetti eten. Tanja en ik zullen in het café regelmatig bijgestaan worden door Mike Loose en Kristin Potargent. Kristin neemt de keuken voor haar rekening.”

Wolf is vanaf 25 januari elke vrijdag en zaterdag open vanaf 18 uur. De keuken gaat pas open vanaf 1 februari. Mogelijk gaat het café op termijn ook op donderdagavond open, al is dat nog onder voorbehoud.

Een blik op het interieur van café Wolf
Sam Vanacker Een blik op het interieur van café Wolf
Op de mezzanine heeft Henk een soort decorhoekje ingericht
Sam Vanacker Op de mezzanine heeft Henk een soort decorhoekje ingericht
Je stapt binnen via een steegje, compleet met kasseistenen.
Sam Vanacker Je stapt binnen via een steegje, compleet met kasseistenen.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • marc werbrouck

    Tof! Zullen er zeker eens komen kennismaken.