"Verhaal van de Callewaerts blijft boeien"

PETER CASET VERZAMELT WERELDVERMAARDE, LICHTERVELDSE ACCORDEONS

Peter Caset verzamelt Callewaertaccodeons, Jean-Louis Demasières herstelt ze.
Foto's BCL Peter Caset verzamelt Callewaertaccodeons, Jean-Louis Demasières herstelt ze.
Ondernemer Peter Caset uit Sint-Eloois-Winkel verzamelt de wereldvermaarde accordeons van Callewaert. Sinds deze week heeft hij er twintig. Peter kan de instrumenten zelf niet bespelen, maar ze doen hem vooral denken aan zijn jeugd in Lichtervelde. "Het is telkens leuk als je er eentje vindt", vertelt hij.

"Het begon tien jaar geleden, toen ik er twee in één keer kocht", vertelt Peter Caset, directeur van het bedrijf Soetaert-Soiltech. Hij is afkomstig van Lichtervelde, maar woont nu in Sint-Eloois-Winkel. "Via het internet vond ik een diatonische accordeon van Callewaert in Gits en een chromatische in Wallonië. Regelmatig typte ik de zoekterm 'Callewaert' eens in en zo is de verzameling stilaan uitgebreid. Deze week kon ik een twintigste exemplaar aan mijn collectie toevoegen", glundert Peter. "Als ik een instrument zie dat de moeite is, koop ik het. Het is altijd leuk om een echte Callewaert te vinden."


De prijs varieert tussen vier- en zeshonderd euro, afhankelijk van het jaartal en de conditie. Herstel en restauratie kosten ook al gauw vijfhonderd euro.

Bieke Cornillie

Burgersgilde

Vooral het feit dat de instrumenten in Lichtervelde gemaakt werden, is belangrijk voor Peter. "Ik kom zelf uit Lichtervelde en speelde mijn hele leven klarinet in de Burgersgilde, dat nog altijd haar lokaal heeft naast de oude accordeonfabriek van vader en zoon Callewaert. Ik had wel al wat instrumenten van de studentenfanfare van vroeger, maar die accordeons zijn toch iets speciaals. Het familieverhaal van de Callewaerts is iets wat veel mensen treft en daarom is het merk ook zo bekend."

Restaureren

"De accordeons lijken goed op elkaar, maar toch zijn ze allemaal verschillend. Felix Callewaert is met het fabriekje gestart. Zijn zoon Eugeen, die later burgemeester van Lichtervelde werd, zette het werk verder. Op alle instrumenten staat de naam van een van de twee en ook het jaartal is telkens aan de zijkant terug te vinden. Die van 1907 is de oudste die ik heb. De mooiste is een 'Felix' omwille van de vele tekeningen die er op staan. In Noord-Frankrijk vond ik iemand die ze kan herstellen: Jean-Louis Demasières. Als ze nog kunnen gerestaureerd worden, laat ik dat altijd doen. Het is een meerwaarde. Hij kan ook nog een Callewaert bespelen, wat op zich ook al zeldzaam is."