"Nu mag ik van mijn moeder wel eens tekenen op de muur"

LICHTERVELDENAAR VORMT TE SLOPEN HUIS OM TOT KUNSTWERK

De achtergevel is ondertussen al helemaal beschilderd.
SVR De achtergevel is ondertussen al helemaal beschilderd.
Kunstenaar en chocolatier David Maertens is een kunstwerk aan het maken van zijn ouderlijke huis in Lichtervelde. De woning gaat begin 2018 tegen de vlakte voor de uitbreiding van Lidl, ernaast. De artiest besloot van die gelegenheid gebruik te maken om zich eens helemaal uit te leven en een expo te organiseren. "Nu mag ik van mijn moeder wel eens op de muur tekenen", lacht David.

David Maertens (36), die twintig jaar in Lichtervelde heeft gewoond, maar ondertussen verhuisd is naar Oosterzele, slijt sinds begin augustus meerdere dagen per week bij zijn ouders in de Statiestraat nummer 100. Langzaam, maar zeker is hij het huis waarin hij opgegroeid is aan het omvormen in een soort Azteekse tempel met een Keith Haring-sausje erover. De voorgevel is pas volgende week aan de beurt, maar de achtergevel is zo goed als af, net als zijn oude slaapkamer. Daar is het resultaat alvast duizelingwekkend. Leuk detail: het bureautafeltje in het midden van de kamer is het bureautje waar David vroeger aan zat te studeren. "De mensen zullen nogal opkijken als ze hier binnenkomen", glundert David.

Toen hij te horen kreeg van zijn moeder Linda Latré dat zijn ouders zouden verhuizen en dat het huis uiteindelijk zou gesloopt worden, had hij al onmiddellijk een voorstel klaar. "Ik zocht al een tijdje naar een expositieruimte in de buurt en vroeg of ik het huis onder handen mocht nemen."

Zowel zijn ouders als het Lichterveldse gemeentebestuur gaven hun fiat en David ging aan de slag.

Kunstenaar David Maertens is zijn ouderlijk huis aan het omvormen tot een waar kunstwerk. Zijn vroegere slaapkamer ziet eruit als een gigantisch schilderij van Keith Haring.
SVR Kunstenaar David Maertens is zijn ouderlijk huis aan het omvormen tot een waar kunstwerk. Zijn vroegere slaapkamer ziet eruit als een gigantisch schilderij van Keith Haring.

Liters verf

Opmerkelijk is dat David weinig of geen klassieke verfborstels gebruikt voor zijn werk. "Van opleiding ben ik chocolatier, maar ik heb altijd graag getekend en geschilderd. Op een bepaald moment heb ik wat verf in mijn knijpzakjes gestopt en begon ik te experimenteren. Zo ben ik beginnen garneren met verf."

Hoeveel verf Maertens in het titanenwerk stopt, is moeilijk te schatten, maar de cijfers zijn indrukwekkend. "Ik gok dat ik toch zeker vijfduizend spuitzakjes zal gebruikt hebben tegen december. Verder schat ik dat ik voor de voor- en achtergevel toch aan honderd spuitbussen zal zitten. Wat de verf binnen betreft, heb ik voor mijn slaapkamer alleen al 25 liter witte verf en een liter zwarte Chinese inkt gebruikt. Tel daar de andere kamers bij op en dan gaan we toch snel richting 100 liter. En dat is dan nog zonder de potten kleurverf erbij geteld. Maar laat ons het daarbij houden. Als ik alles echt in detail zou beginnen uitrekenen, zou ik zot worden", lacht hij.

"Hoeveel uren ik er al ingestopt heb, kan ik ook niet zeggen. De ene dag wat meer dan de andere. Gisteren ben ik hier bijvoorbeeld van 7 tot 23 uur bezig geweest."

David legt hier de laatste hand aan de achtergevel.
SVR David legt hier de laatste hand aan de achtergevel.

Afscheid

Zijn werk was eerder al te zien in Knokke, Lissewege, Roeselare en op Lichterveldse bodem tijdens de kunstbeurs Lichtervelde Schouwt. Binnenkort opent hij zijn eigen chocoladewinkel en schildersatelier in Oosterzele.

Onder de noemer 'Exit 100' zet David de deuren van zijn ouderlijke huis open voor het publiek tijdens de eerste twee weekends van december. "Enerzijds ben ik aan het experimenteren en aan het schetsen op wat voor mij in feite een grenzeloos canvas is, maar anderzijds wordt de expo ook een soort visitekaartje. Al is het een beetje een race tegen de klok", gaat David verder. "Als ik de tijd zou hebben, zou ik elke kamer doen, maar mijn ouders verhuizen pas eind november, dus hun kamer onder handen nemen, zal moeilijk worden. Of ik het niet jammer vind dat mijn kunstwerk daarna zal afgebroken worden? Tuurlijk, maar laat ons zeggen dat het mijn manier is om afscheid te nemen van het huis. Bovendien zullen er vast wel foto's genomen worden."

David geeft nog mee dat er tijdens de opendeurweekends doorlopend workshops gegeven zullen worden waarbij iedereen kan leren werken met knijpzakjes. Inschrijven voor die workshops via info@davidmaertens.com.