'Het Frontparadijs' duikt 100 jaar terug in de tijd

MUZIKALE TONEELFIETSTOCHT MOET WOI TOT LEVEN BRENGEN

De stuurgroep die Het Frontparadijs coördineert. Centraal zien we regisseur Bart Cafmeyer, coördinator Luc Haeghebaert en scenarist Benedict Wydooghe.
Sam Vanacker De stuurgroep die Het Frontparadijs coördineert. Centraal zien we regisseur Bart Cafmeyer, coördinator Luc Haeghebaert en scenarist Benedict Wydooghe.
De ticketverkoop voor het massaspektakel 'Het Frontparadijs' start morgen. Half september duikt Lichtervelde twee weekends na elkaar honderd jaar terug in de tijd met een groots opgezette, muzikale toneelfietstocht. Meer dan 250 medewerkers van 41 verenigingen doen mee op tien historische plaatsen in de gemeente.

De lijst van deelnemende verenigingen is op z'n zachtst gezegd indrukwekkend. De Heemkundige Kring, de Burgersgilde en De Zwaan dragen het grootste gewicht, maar ook dagbestedingscentrum Tordale, Fietsclub Niet te rap, de boksclub, Okra, de scouts, de Chiro, dansschool Q-dance en nog andere spelen een rol. "Het wordt de activiteit met het meeste aantal medewerkers uit de geschiedenis van de gemeente", zegt een trotse Luc Haeghebaert. Hij neemt de rol van coördinator op zich. "Toen we eind vorig jaar de Lichterveldenaren om hun steun vroegen, hadden we een miniplan en een maxiplan", pikt regisseur Bart Cafmeyer in. "Het miniplan is snel in de vuilnisbak gevlogen."

Het affichebeeld van 'Het Frontparadijs'. Soldaten poseren ten tijde van WOI tijdens de schaft bij een zogenaamd 'goulashkanon'.
Heemkundige Kring Karel Van de Poele Het affichebeeld van 'Het Frontparadijs'. Soldaten poseren ten tijde van WOI tijdens de schaft bij een zogenaamd 'goulashkanon'.

Vijf etappes

De cultuurfietstocht duurt vier uur en bestaat uit vijf etappes, die telkens tussen 12.30 uur en 15.30 uur door acht groepen van maximaal veertig toeschouwers afgelegd kunnen worden. "Fietsers starten op het Gildhofplein, waar ze meteen ondergedompeld worden in de sfeer van de Duitse bezetting. Hoe we dat aanpakken, ga ik niet verklappen", gaat Cafmeyer verder. "Daarna gaat het door de Neerstraat via de Zwaan naar de kerk, waar de toeschouwers kennismaken met verzetsheld Arthur Naeyaert. Volgende halte is Molen Denys, waar het verhaal van een vluchteling uit 1917 naast dat van een vluchteling uit 2017 gelegd wordt. We zijn nog op zoek naar reddingsvesten voor die scène."


"Daarna is het even doorfietsen naar het Kwakkelhof, maar dat wordt het meest spectaculaire stuk van de tocht. Een Duitse tweedekker zal plots over de hoofden van het publiek scheren. In het Kwakkelhof zelf hebben we een mobiel officierenbordeel ingericht, want ondanks alle miserie vierde ook decadentie toen hoogtij. De toeschouwers krijgen er een hapje, een concert en een erotisch cabaret voorgeschoteld. Dan gaat het naar de site Vancoillie en naar loods Goutry, waar respectievelijk de luchtoorlog en de waanzin centraal staan. Ten slotte komen alle toeschouwers samen op het stationsplein voor een groots bevrijdingsfeest, inclusief vuurwerk en bergen randanimatie. Zelfs de gevelrij van de gebouwen aan het station wordt helemaal aangepast."

Onbetaalbaar

"Zo'n grote productie opzetten hadden we nooit gekund zonder de nodige centen", legt Luc Haeghebaert uit. "We dienden een dossier in bij TERF, Gonewest en VLAMO. Alle drie werden ze tegen onze verwachtingen in goedgekeurd, wat uiteraard veel perspectieven bood. Maar in feite nog belangrijker dan die centen is de inzet en het enthousiasme van de schare Lichterveldenaars die bereid waren om mee op onze kar te springen. Dat is onbetaalbaar."


"De toeschouwers zullen de indruk krijgen dat ze écht in bezet gebied rondrijden", zegt scenarist Benedict Wydooghe nog. De ticketverkoop van 'Het Frontparadijs' met voorstellingen op 9, 10, 16 en 17 september, start morgen in café De Boksneuze op het stationsplein tussen 9 en 14 uur. Vanaf maandag liggen de tickets in de bibliotheek in de Marktstraat. Een kaartje kost 25 euro en kan gereserveerd worden via hetfrontparadijs@gmail.com.