"Dit is een ode aan Agnes Debaillie"

CINEMA DE KEIZER BLIKT MET PERMANENTE EXPO TERUG OP EIGEN GESCHIEDENIS

Een authentieke projector als decorstuk in Cinema De Keizer.
Joke Couvreur Een authentieke projector als decorstuk in Cinema De Keizer.
Vijf jaar na haar overlijden, herleeft Agnes Debaillie in haar Cinema De Keizer. Dit dankzij een permanente tentoonstelling in onder meer de leefruimtes en de projectiecabine die niet alleen de bijna 100-jarige geschiedenis van oudste dorpsbioscoop van Vlaanderen belicht, maar eveneens een blik werpt op de vele functies die het beschermde gebouw in de Neerstraat nog had.

Wat met Cinema De Keizer? Dat was een vraag die in 2012 op de lippen van quasi elke Lichterveldenaar lag.


n mei van dat jaar overleed uitbaatster Agnes Debaillie op 83-jarige leeftijd en het voorbestaan van haar cinema werd plots onzeker. Maar na een petitie en de steun van veel sympathisanten, vonden zeven lokale investeerders elkaar. Ze bliezen de erfgoedparel uit 1924 nieuw leven in. Dankzij hen worden er nog steeds films getoond in De Keizer. De voorbije jaren investeerden ze ook in een digitalisering van de filmprojectie en werd de gevel gerenoveerd.


Nu zetten ze opnieuw een volgende stap: een permanente tentoonstelling over het verleden van Cinema De Keizer.


"Dit gebouw heeft zoveel historiek. Niet alleen als cinema, maar ook als herberg, gemeentehuis, brandweerlokaal, enz. Het is een echte brok geschiedenis en dat willen we met de expo in de kijker zetten", aldus Hans Maertens. "Vele bezoekers vragen ons naar de historiek van het gebouw. Wij vertelden het verhaal en zij zorgden vaak voor aanvullingen."

Cas Goossens en Lydia Schenck.
Joke Couvreur Cas Goossens en Lydia Schenck.

Authentiek materiaal

De expo, die zich situeert in de leefruimtes van Agnes, haar projectiekamer en technische ruimte, toont authentieke filmaffiches, de filmprojector die dienst deed tot in 2014, ticketjes uit de tijd dat een vertoning amper tien oude Belgische franken kostte, het bureau van Agnes, haar cursus filmologie, oude facturen, releaselijsten van Warner Bros uit de jaren '30 en tal van nooit eerder geziene documenten.


Voormalig BRT-baas Cas Goossens en z'n vrouw Lydia Schenck, goede vrienden van Agnes, kregen de eer om de tentoonstelling te openen.


"Het is een hele eer dit te mogen doen", aldus Cas. "Het is met een zekere weemoed dat we denken aan de fameuze Agnes Debaillie maar wat ze hier gerealiseerd hebben in dit cultureel erfgoed is prachtig." Op de eerste rij voor het primeurbezoek aan de expo stond ook regisseur Jan Verheyen.


"Ik kende Agnes uit de tijd dat ik werkte als filmdistributeur. Het is ongezien hoe zij vocht voor haar films. Ik kom hier nog steeds af en toe op zondagmiddag met m'n dochter Anna een filmpje meepikken. Mijn sympathie voor dit soort wijkbioscopen is groot. Het is fantastisch dat we dankzij de videofragmenten in de expo Agnes, als kranige tante, opnieuw in haar cinema zien rondlopen."


Het nieuwe filmseizoen start bij Cinema De Keizer op 6 oktober. De gloednieuwe expo is op afspraak te bezoeken. Meer via www.cinemadekeizer.be.

Agnes Debaillie enkele jaren geleden.
Joost De Bock Agnes Debaillie enkele jaren geleden.