Weer lachen met 'marginale driehoek'

VIER-PROGRAMMA 'DE IDEALE WERELD' DRIJFT NA TIENEN OOK SPOT MET AARSCHOT

Deze man uit Aarschot reageert op de overstap van Rudi Vranckx naar Al-Qaida.
VIER Deze man uit Aarschot reageert op de overstap van Rudi Vranckx naar Al-Qaida.
Volgens VIER-programma 'De Ideale Wereld' blijken de inwoners van Aarschot wel heel goed op de hoogte te zijn van de overstap van Rudi Vranckx naar Al-Qaida of van Geert Bourgeois die weent om zijn gevallen regering. Na Tienen vorig jaar lacht het programma dus weer een stad uit de 'marginale driehoek' uit. Aarschots burgemeester André Peeters (CD&V) is het beu.

De Tienenaars waren het voorbije seizoen nog de pispaal van het ludieke actualiteitsprogramma op VIER. De programmamakers lieten de inwoners onder meer geloven dat de Chinese president - een zwarte nota bene - in hun stad was. En toen 'De Ideale Wereld' zich wou excuseren tegenover de Tienenaar, lachte ze eigenlijk gewoon nog harder. Denk maar aan de vrouw die met haar voeten in de fontein staat en zegt dat het enkel zotten zijn die zich laten bedotten.

In Tienen geloofden ze vorig seizoen dat deze man de president van China was.
VIER In Tienen geloofden ze vorig seizoen dat deze man de president van China was.

Vranckx naar Al-Qaida

Maar dit seizoen zijn de programmamakers dus zo'n twintig kilometer opgeschoven, richting Aarschot. Reporter Luc Haekens maakte de Aarschottenaars wijs dat er de voorbije zomer een kernreactor ontploft is, dat Geert Bourgeois moest wenen om zijn gevallen Vlaamse regering, dat Obama het presidentschap heeft overgelaten aan zijn zoon, en dat Rudi Vranckx zich aangesloten heeft bij Al-Qaida. Kortom, volledig van de pot gerukte verhalen, maar de inwoners van Aarschot liepen er met open ogen in. Zo hadden ze bijvoorbeeld al lang in het snuitje dat Vranckx naar Al-Qaida ging gaan. En vrezen ze dan ook dat hij heel veel mensen pijn gaat doen nu hij bij zo'n organisatie zit. Burgemeester André Peeters (CD&V) heeft de aflevering nog niet gezien. "Maar als ik het zo hoor, gaat het er toch wel over", reageert hij.

Dat president Obama de fakkel doorgeeft aan zijn zoon, is schitterend.
VIER Dat president Obama de fakkel doorgeeft aan zijn zoon, is schitterend.

Marginale driehoek

Dat na Tienen nu dus ook Aarschot uitgelachen wordt, doet de term 'marginale driehoek' (de streek tussen Tienen, Aarschot en Diest, red.) weer helemaal opleven. "Dat is toch wel enorm afgezaagd aan het worden", zegt burgemeester Peeters. "Ik associeer Aarschot ook totaal niet met marginaal." Al denken onder meer de inwoners van Leuven daar wel anders over. Daar wordt meer dan eens gelachen met de marginale driehoek. Dat Aarschot vorig jaar net van Leuven kon winnen in het andere VIER-programma 'De Slimste Gemeente' gaf burgemeester André Peeters toen dan ook een gelukzalig gevoel.


Tiens burgemeester Marcel Logist was gisteren niet bereikbaar, toen we wilden polsen of hij tevreden is dat zijn stad nu eindelijk met rust gelaten wordt.


Of de programmamakers volgend seizoen neerstrijken in Diest, de derde stad van de marginale driehoek, is nog niet bekend.