Water staat centraal in Sluispark

NIEUWE LEUVENSE PARKEN ZO GROOT ALS ELF VOETBALVELDEN

Het Sluispark is ongeveer even groot als het stadspark en heeft onder meer een groot, open grasveld (boven), lange zittrappen die tot aan het water gaan en een waterspeeltuin (onder).
Vertommen Het Sluispark is ongeveer even groot als het stadspark en heeft onder meer een groot, open grasveld (boven), lange zittrappen die tot aan het water gaan en een waterspeeltuin (onder).
Leuven is alweer een park rijker: het Sluispark aan de gelijknamige Sluisstraat. Samen met park Tweewaters en andere nieuwe parken telt de stad nu zeven hectare extra parkruimte, goed voor zo'n elf voetbalvelden.

De stad Leuven maakt werk van meer openbaar groen. Recentelijk werd het Treinpark aan de Centrale Werkplaatsen in Kessel-Lo nog ingehuldigd en sinds kort is ook het Sluispark aan de Vaartkom helemaal klaar. Dat park werd gerealiseerd met inbreng en suggesties van de buurtbewoners.

Vertommen

Bewoners betrokken

"Het Sluispark is naast Keizersberg de groene long van de Vaartkom", zegt schepen van Openbaar Groen Myriam Fannes (sp.a). "In die nieuwe stadswijk zijn honderden mensen komen wonen. Zij kunnen nu genieten van een extra park dat zo groot is als het stadspark. Omdat het een echt buurtpark moet worden, vond de stad het belangrijk om de bewoners te betrekken in het ontwerp. Het resultaat mag er zeker zijn!"

Vertommen

Dijle opnieuw opengelegd

Water staat bijvoorbeeld centraal in het Sluispark. "We hebben de Dijle opnieuw opengelegd", zegt schepen Mohamed Ridouani (sp.a). "Dankzij de lange zittrappen tot aan het water en de waterspeeltuin is het nieuwe park een trekpleister voor jong en oud. Ook op andere locaties besteden we veel aandacht aan meer water in de stad. Ik denk bijvoorbeeld aan het Blauwputplein op de Centrale Werkplaatsen of aan het Hooverplein waar een fontein zal komen. Overigens, Leuven-Bad in de Vaartkom zijn we volop aan het onderzoeken." Ook schepen van Ruimtelijke Ordening Carl Devlies is trots op het Sluispark. "Centraal in het park is er een grote grasoppervlakte voorzien en ter hoogte van de huidige Sluisstraat staat een podium van zo'n tien op twintig meter waar optredens kunnen plaatsvinden. De nieuwe Sluisstraat is voor voetgangers en fietsers eveneens een aangename groene verbinding doorheen het Sluispark tussen de Vaartkom en het stadscentrum."

Vijf nieuwe parken

Conclusie? Leuven is alweer een beetje groener en het stadsbestuur blijft vastberaden om de stad nog meer openbaar groen te geven. In totaal staan er zelfs vijf nieuwe parken op het programma. "De Leuvenaars kunnen uitkijken naar nog meer nieuwe parken, zoals Park Belle Vue of Park Tweewaters", aldus de betrokken schepenen. "Momenteel telt Leuven al een zeventigtal parken en open tuinen in allerlei formaten. Zo'n tachtig procent van de Leuvenaars woont op minder dan 400 meter van openbaar groen. We willen van Leuven één van de groenste steden van Europa maken. Met de realisatie van het Treinpark en het Sluispark zijn we op de goede weg. Park Belle Vue in Kessel-Lo en het Janseniuspark op de nieuwe woonsite aan de Minderbroederstraat in Leuven zijn de volgende parken waar de Leuvenaars kunnen genieten van openbaar groen."

Green Leaf Award

Europa erkent de Leuvense inspanningen overigens want de stad werd zopas opgenomen in de top drie van de European Green Leaf Award. Dat is een prijs voor kleinere steden die inzetten op meer duurzaamheid en op een betere levenskwaliteit voor de inwoners. "Die kwaliteit zit ook in de verbinding van groene zones in de stad. Op die manier komen we tot een groen netwerk dat bijzonder aangenaam is voor wandelaars en fietsers. Die groene netwerken beperken zich niet tot de binnenstad. De Molenbeekvallei is een mooi voorbeeld. We verbinden verschillende parkjes en groeneilanden waardoor er een aangename wandel- en fietsverbinding ontstaat tussen de Naamsepoort en Bierbeek via het Ruelenspark, het Van Ostaijenpark, Park Cadol en de Parkabdij", besluit Devlies (CD&V).