Voka: "Slechts 1 op 3 ondernemers tevreden"

STADSBESTUUR MAAKT SLECHTE BEURT BIJ BEDRIJFSLEIDERS

Peter Van Biesbroeck: "Verkiezingen worden belangrijke afspraak voor economische toekomst van de stad." 
Vertommen Peter Van Biesbroeck: "Verkiezingen worden belangrijke afspraak voor economische toekomst van de stad." 
Slechts één op drie Leuvense ondernemers is tevreden over het huidige stadsbestuur. Dat blijkt uit een bevraging van Voka aan de vooravond van hun burgemeestersdebat op donderdag 13 september. "Er is amper nog ruimte en bestaande opportuniteiten worden tegengehouden door bestemmingswijzigingen", zegt Voka-directeur Peter Van Biesbroeck.

Naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen organiseert werkgeversorganisatie Voka een 'burgemeestersdebat voor Leuven' op donderdag 13 september. In de aanloop naar dat debat organiseeerde Voka zelf een bevraging over de huidige meerderheid die bestaat uit sp.a en CD&V. En de resultaten liegen er niet om want de enquête toont aan dat slechts één op drie ondernemers in Leuven tevreden is over het gevoerde beleid. Dat maakt van de verkiezingen op 14 oktober een belangrijke afspraak voor de economische toekomst van de stad, al moeten we er wel de kanttekening bij maken dat heel wat ondernemers niet in Leuven wonen en dus niet in de stad zullen stemmen.


"Momenteel is slechts één op drie ondernemers echt tevreden. Dat is minder dan het Vlaams gemiddelde van 40 %", zegt Peter Van Biesbroeck, algemeen directeur bij Voka Vlaams-Brabant. "Bovendien laat 16 % van de ondernemers optekenen dat ze echt ontevreden zijn en dat is bijna de helft meer dan het Vlaams gemiddelde van 11 %."

Prioriteiten

Met het oog op het debat in kunstencentrum STUK brengt Voka zelf enkele prioriteiten aan. "Vooral de nood aan ondernemingsvriendelijk beleid is belangrijk", aldus Peter Van Biesbroeck. "Er is amper nog ruimte voor bedrijvigheid en bestaande opportuniteiten worden tegengehouden door bestemmingswijzigingen. Ik denk dan aan Parkveld of aan een slechte ontsluitingen zoals Leuven Noord. Dat sluit meteen aan bij het andere grote pijnpunt: mobiliteit. Bedrijventerreinen zijn steeds moeilijker bereikbaar omdat men vooral oor heeft naar de wensen van de bewoners. Men staat te weinig stil bij de realiteit van de bedrijven. Vorige week nog communiceerden we met C-Valley over de bereikbaarheid van het bedrijventerrein in Haasrode. Maar ook op andere plaatsen wordt de bereikbaarheid bemoeilijkt."


Het stadsbestuur ijvert in dat verband al vele jaren voor de realisatie van een treinstation in Haasrode maar dat dossier zit vastgeroest in studies van Infrabel en de NMBS. Voka haalt ook aan dat het vergunningsbeleid beter kan in Leuven. "Uit de bevraging blijkt dat ondernemers zich onvoldoende betrokken voelen en dat de communicatie beter kan. Het gevoel leeft dat de uitkomst van een procedure afhangt van de persoon die het dossier behandelt."


Info: www.voka.be/activiteiten/burgemeestersdebat-leuven