UZ ontwikkelt revolutionaire hartklep en heeft er eerste patiënt al mee geholpen

De nieuwe hartklep wordt ingebracht bij een patiënt.
Foto Wim Feyaerts De nieuwe hartklep wordt ingebracht bij een patiënt.
In het UZ Leuven heeft voor het eerst een Belgische patiënt een biologische hartklep van de nieuwe generatie gekregen. Die is gemaakt van runderweefsel en kan, in tegenstelling tot de huidige generatie, een leven lang meegaan.

Opnieuw een Belgische primeur voor het UZ Leuven. Op 5 september kreeg een vijftiger met een actieve levensstijl er als eerste patiënt in ons land een nieuw type hartklep, die ook in Leuven ontwikkeld werd. De wereldprimeur voor de plaatsing van de klep was evenwel voor een Londens ziekenhuis.


De Belgische patiënt stelt het intussen goed, en zal ook zijn intensieve sportleven kunnen hervatten. Dit dankzij een biologische hartklep van de nieuwe generatie, gemaakt van runderweefsel en bewerkt met een nieuwe conserveringstechnologie. Een innovatie die het voordeel biedt dat de hartklep een leven lang mee kan gaan.

Actieve levensstijl

Volgens de specialisten van het UZ, die jarenlang onderzoek deden naar de nieuwe hartklep, biedt de nieuwe techniek vooral mogelijkheden voor vijftigers en zestigers met een actieve levensstijl. Die zijn het meest gebaat met een hartklep die een leven lang meegaat, omdat ze vaak nog heel wat jaren voor zich hebben. Een mechanische hartklep kan ook levenslang meegaan, maar in dat geval moet je ook levenslang bloedverdunners nemen. Bij een biologische klep van de vorige generatie, gemaakt van varkens- of runderweefsel, heb je dat probleem niet, maar die kleppen zijn na tien tot vijftien jaar toe aan vervanging. De nieuwe biologische hartklep combineert echter beide voordelen.

Geen openhartoperatie

"Vroeger lag de ondergrens voor een biologische hartklep op 70 jaar", zegt hartchirurg Bart Meuris. "Tegenwoordig krijgen mensen van 65 en zelfs 60 jaar ze al. Het ziet ernaar uit dat we met deze nieuwe Inspiris-hartklep ook vijftigers en jonge zestigers het voordeel van een biologische hartklep kunnen geven, zonder dat ze op latere leeftijd nog moeten terugkeren voor vervanging. En mocht dat toch nodig zijn, dan hoeft een openhartoperatie niet meer. Dat gaat eenvoudig via een katheter in de lies. We zijn er alleszins trots op dat we met ons jarenlange onderzoek aan de wieg staan van de nieuwe ontwikkelingen op het vlak van biologische hartkleppen." (BMK)