Twintiger die moeder te lijf ging, riskeert internering

N.B. voor de rechtbank.
Foto Vertommen N.B. voor de rechtbank.
Voor een 28-jarige Leuvenaar is dinsdag de internering gevorderd voor poging doodslag op zijn moeder, een ex-tandarts. Volgens de advocate van de zoon handelde hij in een kortstondige psychose.

De feiten speelden zich af op 14 maart 2016 in Kessel-Lo. N.B. had een hoogoplopende discussie met zijn moeder en ging naar eigen zeggen door het lint. "Ik weet niet of wurgen de juiste omschrijving is", verklaarde hij gisteren aan de rechter. De 58-jarige vrouw werd ook met zware verwondingen aan het hoofd afgevoerd naar het ziekenhuis, waar ze vocht voor haar leven. Achteraf herinnerde de voormalige tandarts zich nog maar weinig van de feiten. Ze stelde zich geen burgerlijke partij. Het contactverbod tussen de twee werd begin dit jaar opgeheven, waarna ze elkaar opnieuw af en toe zagen. De twintiger werd een half jaar na de feiten nog gedwongen opgenomen


De advocaat van B. stapte zelf naar een psychiater om de man te laten onderzoeken. "Als hij een gepaste begeleiding volgt, is er geen gevaar voor de maatschappij", bleek volgens de advocate uit het psychiatrisch verslag. Zij stuurde dan ook aan op de vrijspraak, omdat haar cliënt handelde uit een onweerstaanbare drang. De procureur die niet overtuigd werd door de deskundige verslagen vroeg de internering. De rechter neemt de zaak in beraad om eventueel bijkomend advies in te winnen om te kunnen uitsluiten of er kans is op recidive. Vonnis volgt op 3 oktober. (KAR)