Tot zes jaar gevorderd voor Poolse autodieven

Vier Polen riskeren celstraffen van dertig maanden tot zes jaar voor liefst 45 autodiefstallen. Bendeleider Wieslaw N. organiseerde het handeltje vanuit zijn woning in Sint-Pieters-Leeuw.

Wieslaw, wiens broer Tomasz ook deel uitmaakte van de criminele organisatie, had in Sint-Pieters-Leeuw een handel in tweedehandswagens. Maar hij zou ook verschillende landgenoten op pad gestuurd hebben om voor hem wagens te stelen. Het actieterrein van de bende lag vooral in Brussel, maar ook in Leuven sloegen ze toe. De gestolen wagens werden naar de garage van Wieslaw gebracht. Hij paste vervolgens de chassisnummers aan, waarna de voertuigen naar Polen vertrokken. Tijdens de diefstallen schrokken de bendeleden er ook niet voor terug om geweld te gebruiken - zelfs tegen de politie.

Geen wroeging

Wieslaw N. werd eerder al in ons land veroordeeld voor gelijkaardige feiten, en was na zijn laatste veroordeling zelfs het land uitgezet. "De twee broers tonen ook geen enkele wroeging", aldus het parket. "De twee andere beklaagden geven de feiten toe en weten dat ze in de fout gingen, maar de twee broers zouden het zo opnieuw doen. Ze zijn een gevaar voor de samenleving, die we tegen hen moeten beschermen."


Het parket vorderde daarom zes jaar cel voor Wieslaw N., en nog eens één jaar omdat hij illegaal in ons land verbleef. Voor zijn broer Tomasz eiste het parket vier jaar cel, de twee anderen riskeren dertig maanden. Desondanks betwistte Wieslaw N. dat hij een belangrijk rol had. Naar eigen zeggen had hij enkel op legale wijze wagens aangekocht en verkocht, en was de handel in gestolen wagens het werk van een Pool die bij hem gelogeerd had. Uitspraak op 6 september. (WHW)