Teckel ‘zure buur’ bijt justitieassistente: zeventiger moet zes maanden effectief naar de gevangenis

Een beeld van een teckel, zoals Richard D.W. er eentje heeft.
© Robert Recker/zefa/Corbis Een beeld van een teckel, zoals Richard D.W. er eentje heeft.
Een zure buur uit Kessel-Lo heeft zijn kans verkeken in de rechtbank. Richard D.W. (74) kreeg een justitieassistente over de vloer om zijn probatiebegeleiding op te starten, maar dat bezoek liep niet van een leien dakje. De zeventiger had namelijk zichzelf, maar ook zijn teckel niet meer in de hand. De hond viel de assistente aan en beet haar, terwijl Richard zowel verbaal als fysiek erg agressief uit de hoek kam. De rechter zette de zes maanden voorwaardelijk prompt om in een effectieve celstraf. 
Richard D.W. moet alsnog zes maanden naar de gevangenis na het voorval bij zijn thuis.
Vertommen Richard D.W. moet alsnog zes maanden naar de gevangenis na het voorval bij zijn thuis.

Richard en zijn vrouw Frieda S. (62) werden in 2017 veroordeeld omdat ze het leven van hun buren, een bakkerskoppel, allerminst gemakkelijk maakten. Van hondenpoep aan de deur tot nachtelijke telefoontjes en doodsverwensingen in de bus. ‘Gelukwensen met je dik vet lijf. Ik hoop dat je failliet gaat’, is maar een van de vele boodschappen waarmee Frieda de verjaardag van haar buurvrouw in 2010 niet onopgemerkt wou laten voorbijgaan. In 2015 zou de situatie helemaal geëscaleerd zijn toen de bakkerin thuis een kaartje kreeg waarin zij werd dood verklaard. Toen stapte het bakkerskoppel naar de politie om klacht in te dienen, maar dat gooide enkel olie op het vuur. 

Verhuisd

De slachtoffers verhuisden uiteindelijk vijf kilometer verder omdat ze hun bakkerij in Kessel-Lo niet wilden opgeven. Er werden verschillende pogingen ondernomen om de twee pestkoppen te verhoren maar de uitnodigingen bleven telkens zonder gevolg. Ook in de rechtbank bleven de aanstokers oorspronkelijk afwezig waardoor het voor iedereen gissen was naar het motief. Volgens de burgerlijke partij begon de miserie in 2007 na een ongeval met blikschade. 

Frieda, de vrouw van Richard, werd veroordeeld tot een jaar cel voor haar pesterijen aan het adres van het bakkerskoppel, maar kan nog altijd rekenen op probatie-uitstel. Dan moet ze zich echter wel aan haar voorwaarden houden.
Vertommen Frieda, de vrouw van Richard, werd veroordeeld tot een jaar cel voor haar pesterijen aan het adres van het bakkerskoppel, maar kan nog altijd rekenen op probatie-uitstel. Dan moet ze zich echter wel aan haar voorwaarden houden.

Van hondenpoep aan de deur tot nachtelijke telefoontjes en doodsverwensingen in de bus. ‘Gelukwensen met je dik vet lijf. Ik hoop dat je failliet gaat’, is maar een van de vele boodschappen waarmee Frieda de verjaardag van haar buurvrouw niet onopgemerkt wilde laten voorbijgaan. De bakkerin kreeg in 2015 zelfs een kaartje waarin ze werd dood verklaard

“Als ik in mijn bakkerij sta, zie ik ze elke keer passeren. Ik krijg er een beklemmend gevoel van. Wij zijn niet van die aard dat we problemen zoeken, maar we worden wel uitgemaakt voor het vuil van de straat”, getuigde de bakkersvrouw. Frieda en Richard kregen het ook al aan de stok met hun vorige buren in Wilsele. De rechter veroordeelde Frieda tot een jaar effectieve gevangenisstraf voor de belaging en pesterijen. Richard kreeg zes maanden celstraf. 

Verzet

Na het vonnis lieten de twee wel van zich horen. Ze namen een advocaat onder de arm en tekenden verzet aan. Bij hun nieuw proces vroegen ze de opschorting, maar daar ging de rechter niet op in. De celstraf werd voor beiden met probatie-uitstel uitgesproken, maar Richard gooide zichzelf dus roet in het eten. Een justitieassistente die langskwam, werd gebeten door de teckel van het koppel. Ook Richard kon zich andermaal niet bedwingen. Door zijn “intimidatiepoging” oordeelde de rechter dat een verdere samenwerking onmogelijk was. Daardoor ziet de zeventiger zijn celstraf opnieuw effectief worden. Frieda kan nog altijd rekenen op probatie-uitstel, maar dan moet ze zich wel aan het contactverbod houden. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Emi De graeve

  mensen wonen te dicht op elkaar... dat werkt verzuring in de hand toch ?

 • Roger Cooks

  Zeker familie van de slechtste buren van België?.

 • patrick morel

  Begrijp het niet, klop op je vrouw of vriendin en je wordt niet gestraft, verkrachters krijgen meestal een voorwaardelijke straf als ze gestraft worden en drugsdealers komen vrij door procedure fouten. Is deze man te oud om voor AZG te gaan werken.

 • paul stockmans

  Och arme, justitieassistente gebeten door hond(je), en de eigenaar prompt zes maanden effectief ? Ons kent ons blijkbaar !