Solar Team start sterk op WK (maar wordt door pech getroffen)

Het Belgische Solar Team heeft afgelopen weekend in Australië de pole position veroverd op het WK voor zonnewagens. Racepiloot Bert Longin kreeg daarna af te rekenen met pech, waardoor hij op de zesde plaats belandde.

Het Belgische Punch Powertrain Solar Team vertrok dus als eerste in de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Dat is het WK voor zonnewagens over een afstand van 3.021 kilometer tussen Darwin en Adelaide. Het team van Leuvense studenten blonk al meteen uit tijdens de kwalificatie, want racepiloot Bert Longin liet de snelste tijd van alle 42 deelnemers optekenen. Helaas kreeg het team niet veel later af te rekenen met technische problemen, waardoor ze op een voorlopig zesde plaats strandden.

Geheim wapen

Vorig jaar eindigde het Belgische team nog vijfde, maar alles wijst erop dat er dit jaar hoger gemikt wordt. Het team heeft overigens nog een geheim wapen aan boord. "We hebben als enige deelnemer een innovatief systeem geïnstalleerd, waardoor de wagen extra van zijwind kan profiteren", aldus teammanager Joachim Verheyen. "Dat kan het verschil maken." Ondanks die extra troef blijft het team van de Nederlandse universiteit TU Delft - de regerende wereldkampioen - toch topfavoriet. Wie Bert Longin en de Leuvense studenten op de voet wil volgen, kan dat tot en met 12 oktober doen via live.solarteam.be. (BMK)