Sociale partij ROEL komt voor het eerst op

De Vlaams-Brabantse kandidaten van ROEL.
Foto Baert De Vlaams-Brabantse kandidaten van ROEL.
Bij de Vlaamse verkiezingen op 25 mei kan je in onze provincie op nog een nieuwe politieke partij stemmen: ROEL, oftewel Recht Op Een Leven. Die mikt vooral op sociale thema's.

ROEL bestaat al 2,5 jaar, maar komt nu pas voor het eerst op. "Ik ben altijd sociaal bewogen geweest", zegt oprichter Vincent Minne. "Zo kwam ik in het verleden al vaak in contact met mensen die het om uiteenlopende redenen moeilijk hebben. Eigenlijk bulkt het in ons land van de schrijnende toestanden. Twee miljoen mensen leven onder de armoedegrens, is dat normaal? Op een bepaald moment kreeg ik te horen dat ik zelf in de politiek moest gaan als ik iets wilde veranderen. En zo is ROEL er gekomen."


"De voorbije 2,5 jaar verzamelden we leden en probeerden we mensen in nood bij te staan", vervolgt Vincent. "We regelen paperassen bij OCMW en RVA, luisteren naar de mensen en zoeken onderdak voor wie het nodig heeft. Dat betalen we uit eigen zak, maar zoiets is niet houdbaar. De oorzaak moet aangepakt worden en daarom gaan we op 25 mei voor een zetel. De huidige politici weten niet meer wat armoede is, zelfs links heeft geen voeling meer met het volk. En die kloof tussen arm en rijk wordt alleen maar groter. Ik ken genoeg mensen die werken voor 1.100 euro per maand. Hoe moeten die 700 euro huur betalen? Onze uitgangspunten zijn dan ook: hogere lonen, verhoging van het kindergeld, afschaffing van de alimentatie, jongeren verplicht laten werken en de pensioenleeftijd niet optrekken."


Rony Van Brabant (45) uit Kessel-Lo staat vijfde op de lijst. "Ik kwam erbij omdat ik zelf ziek ben", vertelt hij. "Ik heb het chronisch vermoeidheidssyndroom, waardoor ik zelfs niet meer deftig kan stappen. Ik ging van twee fulltime jobs naar een leven tussen vier muren. Maar via het internet vond ik ROEL en zij hebben me erdoor gehaald. Ik help intussen zelf ook andere mensen en dat wil ik blijven doen, ook op politiek vlak." Meer info: www.roel2014.be en www.roel-vzw.be. (KBH)