Petitie vraagt meer actie tegen nieuwe vliegroutes

Enkele inwoners overhandigen net voor de gemeenteraad een petitie aan schepenen Carl Devlies en Mohamed Ridouani.
VPL Enkele inwoners overhandigen net voor de gemeenteraad een petitie aan schepenen Carl Devlies en Mohamed Ridouani.
Een handvol inwoners van Wilsele en Wijgmaal heeft gisteren een petitie overhandigd aan het Leuvens stadsbestuur tegen de nieuwe vliegroutes boven Leuven. Daarmee vroegen ze meer actie van het bestuur.

"In totaal hebben we 1.062 handtekeningen ingezameld in Leuven, en dan vooral in Wilsele en Wijgmaal, de gemeenten die het meeste last hebben van de vliegtuigen boven hun hoofd", aldus Erik Vanhove van de werkgroep Leuven Rechtdoor afdeling Leuven. "We wilden het stadsbestuur vooral overtuigen om een sterk standpunt in te nemen. Want die motie die ze stemt, die is een stap in de goede richting, maar niet genoeg. Wij willen dat het stadsbestuur een afschaffing van de huidige vliegroute vraagt."


Om hun standpunt kracht bij te zetten hulden de actievoerders zich in gepaste T-shirts en deelden ze voor de gemeenteraad flyers en oordopjes uit aan de raadsleden. Maar het Leuvens stadsbestuur is niet zinnens om mee te stappen in juridische procedures tegen de vliegroute. "Wel willen we dat de nieuwe procedures worden geëvolueerd en eventueel bijgestuurd. En dat er onderzocht wordt of de luchthaven geen maatregelen kan nemen, zoals stille routes en/of stille vliegtuigtypes", aldus schepen Carl Devlies (CD&V).


"De meningen zijn verdeeld: niet iedereen vindt de vliegtuighinder storend", aldus burgemeester Louis Tobback (sp.a). "Maar feit is dat ik, aan het voetbalveld van Wijgmaal, nu ook de dalende vliegtuigen hoor. Iets wat vroeger niet het geval was. En onlangs moest ik op een terras aan de Vismarkt stoppen met praten omdat er een vliegtuig laag overvloog. Niet dat we geen deel van de last willen dragen, maar het moet een fair deel zijn." (KBH)