Pater Damiaan krijgt nieuwe strip

LEVEN VAN GROOTSTE BELG IN BEELD GEBRACHT DOOR JAN BOSSCHAERT

De mannen achter de strip: Ruben Boon, Bart Maessen en Jan Bosschaert.
Vertommen De mannen achter de strip: Ruben Boon, Bart Maessen en Jan Bosschaert.
In het Damiaancentrum op de Sint-Antoniusberg in Leuven werd gisterenavond een bijzondere publicatie voorgesteld: Getekend Damiaan. Het gaat niet om een gewoon boek, maar om een strip die werd gemaakt door Ruben Boon en Bart Maessen. "Jan Bosschaert heeft het levensverhaal van de Grootste Belg prachtig in beeld gebracht", zegt Ruben Boon, projectleider van Damiaan Vandaag.

Iedereen kent pater Damiaan. De bekendste pater uit de vaderlandse geschiedenis werd in 2015 in Vlaanderen nog verkozen tot de Grootste Belg in het gelijknamige televisieprogramma van Canvas en Radio 1. Tien jaar eerder - in 2005 - werd Damiaan ook zalig verklaard door Paus Johannes Paulus II en in oktober 2009 volgde de heiligverklaring door Paus Benedictus XVI in de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Met recht en rede zijn we trots op 'onze pater' die in Molokaï de 'leprozen' ging helpen zonder zich zorgen te maken over zijn eigen gezondheid.

In het stripverhaal vertelt Pater Damiaan zelf over zijn leven, van begin tot eind.
Vertommen In het stripverhaal vertelt Pater Damiaan zelf over zijn leven, van begin tot eind.

Niet toevallig

Voor die zelfopoffering hebben we allemaal bewondering maar hoe kwam Jozef De Veuster erbij om als missionaris te gaan werken op de Hawaï-eilanden? Die geschiedenis is minder algemeen bekend bij het brede publiek maar niet voor lang meer. Godsdienstleraar Bart Maessen (Damiaaninstituut Aarschot) en Ruben Boon - projectleider bij Damiaan Vandaag - sloegen immers de handen in elkaar om het verhaal van pater Damiaan in stripvorm te gieten. Daarbij kregen ze de enthousiaste steun van Jan Bosschaert die de tekeningen voor zijn rekening nam. Het stripverhaal werd gisteren voorgesteld in het Damiaancentrum op de Sint-Antoniusberg in Leuven. De datum voor de voorstelling was trouwens niet toevallig gekozen want het was gisteren de verjaardag van de heiligverklaring van pater Damiaan.

Vertommen

Inspiratiebron

"Pater Damiaan is na zijn dood in 1889 uitgegroeid tot een nationaal icoon", zegt Ruben Boon, projectleider van Damiaan Vandaag. "Zijn solidariteit - over grenzen van nationaliteit, huidskleur, geloof en levensbeschouwing heen - is nog steeds een inspiratiebron. Maar hoe leidde het pad van Jozef De Veuster, een jonge priester uit Tremelo, naar Molokaï waar hij als mensenrechtenactivist 'avant la lettre' opkwam voor zieken die uit de maatschappij waren verbannen? In het stripverhaal Getekend Damiaan vertel ik samen met Bart Maessen het onwaarschijnlijke verhaal van Damiaan. Jan Bosschaert illustreerde het verhaal op onnavolgbare wijze. Deze Damiaanstrip is een onmisbare inspiratiebron voor jong en oud."

Vertommen

Moderne strip

Het is overigens niet de eerste strip over het leven van de Grootste Belg. "Vele jaren geleden werd er al eens een stripverhaal over pater Damiaan uitgebracht maar er was nood aan een nieuwe moderne versie. Enkele jaren geleden raakte ik aan de praat met godsdienstleraar Bart Maessen van het Damiaaninstituut in Aarschot. Zo ontstond het idee om een nieuw stripverhaal over het leven van Damiaan te maken. Toen Bart opnieuw contact nam om concreet aan de slag te gaan, was de trein vertrokken. In de nieuwe strip leggen we andere accenten. Het is geen beschrijving van het leven van Damiaan maar eerder een dialoog tussen hem en de lezer. Damiaan vertelt zelf zijn levensverhaal en in tegenstelling tot de vorige strip begint dat al in Tremelo waar hij het levenslicht zag. Zo krijgt de lezer een ruimer beeld van de persoon Damiaan. We tonen hem als een mens van vlees en bloed en niet louter als een heilige. Zo zag hij zichzelf trouwens niet en dat blijkt ook uit de brieven die we hebben gebruikt als bron voor ons stripverhaal. We hopen uiteraard dat scholen onze strip gebruiken in de lessen en dat kan ook buiten de lessen godsdienst. Eigenlijk mikken we op jong en oud want het verhaal van pater Damiaan is waardevol voor iedereen", vertelt Ruben Boon.


'Getekend Damiaan' is een uitgave van Van Halewyck. Het stripverhaal telt 56 bladzijden en kost 6,99 euro. Te verkrijgen in de betere boekhandel. Meer info: www.vanhalewyck.be