Ontdek pas blootgelegde ijskelders

STAD GEEFT GEHEIMEN PRIJS IN DERTIEN WANDELINGEN

Zondag is het Open Monumentendag. Leuven zet dan opnieuw de deuren van zijn patrimonium open voor het publiek. Nieuw zijn de maar liefst 13 wandelingen. De ene leidt langs verborgen tuinen, de andere van totem tot totem. De pas blootgelegde stadsijskelder is dé publiekstrekker bij uitstek.

Zondag is het weer Open Monumentendag, met dit jaar als thema 'natuur'. "Zoals steeds zetten we enkele prachtige sites in de kijker: de onovertroffen Kruidtuin, het Kasteel Arenberg of het Iers College, een stukje Ierland verborgen achter dikke muren met een prachtig stuk 'hagentuin'", klinkt het bij de stad.


Ook de Wijnpers en het gerestaureerde Wijnpershuis behoren dit jaar tot de absolute aanraders. Natuurlijk ontbreken de klassiekers niet. Het Stadhuis blijft een topper, maar ook De Hoorn behoort ondertussen tot de interessantste nieuwe verwezenlijkingen op het vlak van restauratie en herbestemming.


Tot slot staan er dit jaar ook enkele colleges en seminaries op het menu. Een absolute aanrader is het Sint-Annacollege in de Naamsestraat. "Het gebouw, waar op dit moment nog werkzaamheden bezig zijn om een aantal elementen te restaureren en reconstrueren, is privé-eigendom. Open Monumentendag is dus een unieke gelegenheid om dit beschermd monument met verfijnde interieurkunst te bezoeken", klinkt het bij de stad.


Nieuw dit jaar zijn de maar liefst 13 wandelingen. Sommige leiden je langs verborgen tuinen, andere van totem tot totem. 12 van de 13 wandelingen zijn begeleid. Een laatste wandeling kan je op eigen tempo en zonder gids ondernemen. Pijltjes leiden je langs enkele unieke erfgoedlocaties met een zeer natuurlijk karakter. Op je route ligt onder meer de recent blootgelegde stadsijskelder, een verloren gewaand stukje Leuvens erfgoed. Daar en op nog twee andere punten krijg je een extra toelichting van enkele medewerkers. Vertrek en afhaling van de infobundel aan het onthaal van de Wijnpers.

Schepen Dirk Vansina (tweede van r.)en enkele medewerkers in de Kruidtuin.
Vertommen Schepen Dirk Vansina (tweede van r.)en enkele medewerkers in de Kruidtuin.

Erkenning

Leuven kreeg onlangs als eerste kunststad en provinciehoofdstad in Vlaanderen de erkenning van 'onroerenderfgoedgemeente'. Concreet betekent dit dat Leuven sinds 1 juli verschillende bevoegdheden mag overnemen die voorheen door het agentschap Onroerend Erfgoed werden uitgeoefend. Een stad krijgt deze erkenning enkel op voorwaarde dat zij een duidelijk eigen beleid voert. "We zijn enorm fier met deze erkenning. Dit toont aan dat we met ons beleid goed zitten. Een grote troef is het feit dat niet alleen ons waardevol bouwkundig erfgoed, maar ook ons uniek landschappelijk en archeologisch patrimonium hoog op de agenda hebben staan", aldus schepen voor Monumentenzorg Dirk Vansina.

De ingang van de recent blootgelegde ijskelder.
Vertommen De ingang van de recent blootgelegde ijskelder.
De salons van het stadhuis.
Vertommen De salons van het stadhuis.