Ondanks twee dodelijke slachtoffers staat dossier ‘veilig fietspad’ op Leuvense ring helemaal stil: Karin Brouwers (CD&V) geeft Ben Weyts (N-VA) een zetje

De plannen voor een veilig fietspad aan de Rennesingel in Leuven blijven aanslepen… Of beter gezegd: er is eigenlijk nog geen goedgekeurd plan. Karin Brouwers (CD&V) heeft het er helemaal mee gehad en roept minister Ben Weyts (N-VA) op om eindelijk in actie te schieten. “De ouders van verkeersslachtoffers wachten al sinds 2016.”
Aan de Rennessingel kwam fietsster Agnes Lambrechts om het leven maar aan het kruispunt is nog steeds niets veranderd.
Vertommen Aan de Rennessingel kwam fietsster Agnes Lambrechts om het leven maar aan het kruispunt is nog steeds niets veranderd.

Autobestuurders die van de Leuvense ring naar de Brusselsesteenweg afslaan of de omgekeerde beweging maken kennen het probleem maar al te goed: een zeer beperkt zicht en bijgevolg goed opletten voor fietsers. De oplossing ligt nochtans voor de hand: een veilig fietspad in dubbele richting dat wordt gescheiden van het autoverkeer. Die ingreep staat al enkele jaren op de planning aan de Rennesingel in Leuven maar veel vooruitgang is er niet in het dossier. Vlaams parlementslid Karin Brouwers is het wachten meer dan beu want het veilige fietspad had al in 2017 klaar moeten zijn. De realiteit is dat er nog geen steen is verlegd. Meer zelfs, er is nog geen goedgekeurd plan. Dat blijkt uit de zoveelste parlementaire vraag die Vlaams parlementslid Karin Brouwers (CD&V) stelde aan minister Ben Weyts.

Ik blijf aandringen bij minister Weyts om in actie te komen maar het enige wat volgt is belofte na belofte. En uitstel na uitstel...

Vlaams parlementslid en gemeenteraadslid Karin Brouwers (CD&V)
Karin Brouwers (CD&V) maant minister Weyts aan om dringend in actie te schieten op de Rennesingel.
Vertommen Karin Brouwers (CD&V) maant minister Weyts aan om dringend in actie te schieten op de Rennesingel.

“Ik ben diep teleurgesteld”, zegt Karin Brouwers die ook zetelt in de Leuvense gemeenteraad. “Ik blijf aandringen bij minister Weyts om in actie te komen maar het enige wat volgt is belofte na belofte. En uitstel na uitstel...Ouders van verongelukte kinderen hebben hier al in 2016 een SAVE-bord geplaatst. Hoelang moeten die mensen nog wachten?” Het kabinet van minister Ben Weyts (N-VA) wijt de vertraging aan de keermuur die moet worden anagepast. Er is immers te weinig plaats voor een gescheiden fietspad. Die klus zou niet evident zijn met vertraging tot gevolg. Er zou nu gemikt worden op 2020 om de veiligheid van fietsers op de Rennesingel gevoelig te verbeteren.

Zijn twee dodelijke slachtoffers dan echt niet genoeg?

Geëngageerde buurtbewoonster Liesbet D’huys

Ondertussen vragen ook buurtbewoners zich af waar minister Weyts op wacht want twee dodelijke slachtoffers zijn er al twee teveel. “Nog steeds geen beterschap in zicht voor aansluiting van de Brusselsepoort op Rennessingel. De werkzaamheden zijn alweer uitgesteld. Het deel waar zowel Joeri (Graulus, nvdr) en Agnes (Lambrechts, nvdr) om het leven kwamen, is een gewestweg en bijgevolg de bevoegdheid van het Agentschap Wegen en Verkeer. Zijn twee dodelijke slachtoffers dan echt niet genoeg?”, vraagt de geëngageerde buurtbewoonster Liesbet D’huys zich af op Facebook.

Ook Joeri Graulus kwam om het leven bij een verkeersongeval op de ring in Leuven.
Vertommen Ook Joeri Graulus kwam om het leven bij een verkeersongeval op de ring in Leuven.3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Dominique Hermys

    De voetgangers tellen tegenwoordig niet meer mee, denk dat die nog zwakkere gebruikers zijn dan fietsers.

  • Leen Scheymans

    Dus als je als fietser een fout maakt, mag je doodgereden worden ?

  • Maria Scheuts

    Puur electoraal gewin van Brouwers. De fietser heeft in deze situatie een even belangrijke verantwoordelijkheid. Het is aan partijgenoot Dehaene te wijten dat de zwakke weggebruiker zich overal God waant en in Leuven in het bijzonder.