Nog meer klachten over toenemend vliegtuiglawaai

De opstijgroute 'Leuven rechtdoor', die sinds 6 maart gebruikt wordt, krijgt nu ook kritiek uit Wijgmaal. De vliegtuigen zouden vaak te laag boven de gemeente vliegen en een hels lawaai veroorzaken.

"De vliegtuigen die op Zaventem opstijgen in oostelijke richting, draaiden vroeger al voor Leuven af naar het zuiden", zegt Leuvens schepen Carl Devlies (CD&V). "Omdat ze daar nog op lage hoogte zaten, bracht die bocht veel geluidshinder met zich mee. Vooral Bertem, Oud-Heverlee en Huldenberg hadden daar last van, waarop besloten werd om de historische opstijgroute van voor 2000 opnieuw in te voeren. Die zou in principe een verbetering moeten zijn voor de hele regio: de vliegtuigen vliegen rechtdoor in oostelijke richting en pas voorbij Leuven maken ze een bocht naar het zuiden. Omdat ze dan al veel hoger vliegen, is de geluidshinder van die bocht veel kleiner."


Maar volgens heel wat inwoners van Kampenhout, Haacht, Herent, Rotselaar, Tremelo en Kortenberg klopt dat niet. Deze gemeenten lieten eerder al weten dat ze mogelijk samen stappen zullen ondernemen. En dan is er nu dus ook gemor uit Wijgmaal. "We kijken al lang niet meer op van dalende vliegtuigen", zei gemeenteraadslid Hilde Van Wichelen (Groen) op de voorbije zitting. "Maar opstijgende vliegtuigen die enorm veel kabaal maken, vinden we erover. Ik word daar in Wijgmaal vaak over aangesproken, vooral op de grens met Tildonk en Wakkerzeel."

Afspraken naleven

Schepen Devlies bevestigt dat ook hij klachten uit Wijgmaal opving. "Ik heb vernomen dat de vliegtuigen op bepaalde dagen op zeer lage hoogte opstijgen, waardoor ze een hels kabaal maken. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn, het gaat in tegen alle gemaakte afspraken. Er lopen trouwens onderzoeken: het is aan luchtverkeersleider Belgocontrol om erop toe te zien dat de afspraken nageleefd worden."


Van een eventuele rechtszaak wil Leuven niet weten, maar de stad kijkt er wel op toe dat gemaakte afspraken nagekomen worden. (KBH)