Ga naar de mobiele website
^ Top

Nieuwe uitbaters in De Fiere Margriet

BARMAN EN VRIENDIN NEMEN POPULAIR BIERCAFÉ OVER VAN CAFÉBAAS DAVID NYS

Nieuwe eigenaars Alexander en Marieke achter de toog van De Fiere Margriet.
Vertommen Nieuwe eigenaars Alexander en Marieke achter de toog van De Fiere Margriet.
Het populaire biercafé De Fiere Margriet op het Margarethaplein in Leuven is overgenomen. Cafébaas David Nys geeft de fakkel door aan Alexander Welten (29) en Marieke Feller (33), die verder willen bouwen op het huidige concept. "Ik werk al sinds de zomer van 2015 in de 'Fiere' en ik ben er verliefd op geworden", zegt Alexander. Via crowdfunding hopen ze de overname financieel een handje vooruit te helpen.

De Fiere Margriet is een begrip in Leuven en ver daarbuiten. Dat mag je behoorlijk letterlijk nemen want het populaire biercafé op het Margarethaplein kreeg zelfs in The Guardian een vermelding in een artikel over 'the best bars in the world'. Uitbater David Nys - die begin augustus 2014 geconfronteerd werd met een zware brand in het café - is terecht fier op 'de Fiere', maar toch is het voor hem einde verhaal in het biercafé. Vanaf maart geeft hij de fakkel door aan barman Alexander Welten (29) die samen met zijn vriendin Marieke Feller (33) de zaak overneemt.


Leuk detail: Alexander en Marieke komen uit Nederland, maar werden verliefd op Belgisch bier. "En op de vele andere bieren die De Fiere Margriet op de kaart heeft staan", vertelt Alexander. "Bijna drie jaar geleden kwamen Marieke en ik naar Leuven om filosofie te studeren. In de zomer van 2015 begon ik als barman te werken in De Fiere Margriet. Het was meteen liefde op het eerste gezicht. Toen ik de kans zag om de zaak over te nemen, heb ik niet lang getwijfeld. Ik zie mijn nieuwe uitdaging helemaal zitten. Ik ben verliefd geworden op 'de Fiere'."

Het popualire café ligt op de hoek van de Diestsestraat en het Margarethaplein.
Vertommen Het popualire café ligt op de hoek van de Diestsestraat en het Margarethaplein.

Concept uitbreiden

Vriendin Marieke Feller vreest de concurrentie niet. Integendeel, ze stapt mee in het verhaal. "We blijven filosofie studeren, maar dat is combineerbaar met het café", vertelt de charmante Marieke. "Het concept blijft hetzelfde. We willen verder bouwen op de ingeslagen weg en de bierkaart zelfs nog uitbreiden tot 250 à 300 bieren. Verder komen we met een speciale bierkaart die maandelijks wisselt. En een dag per maand zal schrijver en cultuurhistoricus David Van Reybrouck in De Fiere Margriet gesprekken organiseren met interessante mensen zoals bijvoorbeeld auteurs en professoren. Maar in de kern blijft De Fiere Margriet een café zoals het altijd is geweest: een warm café met goede muziek en veel bieren op de kaart."


"We zullen ook zelf achter de toog staan. Dat vind ik enorm belangrijk. We kijken er enorm naar uit om vanaf 1 maart een centrale rol te spelen in de Leuvense biercultuur", vult Alexander nog aan.

Crowdfunding

Marieke en Alexander lanceren overigens een crowdfunding-campagne om de overname van het café financieel te ondersteunen. "De mensen kunnen een bedrag donderen en krijgen 120 procent van hun gift terug, ofwel in een bierpakket ofwel in consumpties in het café. Meer info op onze wegpagina defieremargriet.eu", besluit Alexander Welten.Heb je even?

Sluiten

Wij zijn erg benieuwd naar je eerste indruk van de nieuwe HLN website. Heb je een minuutje tijd om enkele vragen te beantwoorden?

Meld een bug