Nieuwe piano's voor Conservatorium

INVESTERING VAN 750.000 EURO OM 50 JAAR OUDE INSTRUMENTEN TE VERVANGEN

Directeur Catherine Legaey, schepen Denise Vandevoort, Machteld Dewilde en Mathieuw Driessen bij een van de vleugelpiano's van het Conservatorium.
Foto Vertommen Directeur Catherine Legaey, schepen Denise Vandevoort, Machteld Dewilde en Mathieuw Driessen bij een van de vleugelpiano's van het Conservatorium.
Leuven investeert 750.000 euro in nieuwe piano's voor het Conservatorium. De huidige piano's zijn intussen tot 50 jaar oud en tot op de 'snaar' versleten. "Het gaat om 24 didactische vleugels en twee concertvleugels", zegt directeur Cathérine Legaey van SLAC/Conservatorium. Schepen Vandevoort (sp.a) is ondertussen op zoek naar extra ruimte want met meer dan 2.500 leerlingen barst het Conservatorium uit haar voegen.

Het Leuvense Conservatorium krijgt eindelijk nieuwe piano's. Zowel voor de docenten als voor de leerlingen is dat een verademing want de huidige instrumenten hebben hun beste tijd gehad. Meer zelfs, volgens Cathérine Legaey -directeur van SLAC/Conservatorium- zijn de huidige piano's tot op de 'snaar' versleten. "De piano's zijn tussen 35 en 50 jaar oud", klinkt het. "Je moet weten dat er zes dagen op zeven gespeeld wordt op die instrumenten. Ondanks goed onderhoud laat een intens gebruik van ruim 70 uur per week gedurende al die jaren wel sporen na op de piano's. We zijn dus toe aan nieuwe exemplaren en we zijn bijzonder verheugd dat de stad gehoor wilde geven aan onze vraag."

Spreiden over 3 jaar

Schepen van Cultuur Denise Vandevoort (sp.a) laat weten dat er een budget is uitgetrokken van liefst 750.000 euro voor nieuwe piano's. "We gaan die grote investering wel spreiden over drie jaar", klinkt het. "Dit jaar gaan we vijf didactische vleugels en twee concertvleugels aankopen. De didactische vleugels kosten 115.950 euro inclusief btw. Voor de twee concertvleugels van superieure kwaliteit loop de kostprijs op tot 176.000 euro. In 2018 volgt dan de tweede investering van 300.000 euro voor 13 didactische vleugels. Tot slot bestellen we voor 2019 nog zes didactische vleugels ter waarde van 150.000 euro. We verwachten de levering van de eerste nieuwe piano's in het voorjaar van 2018. Uiteraard voorzien we in de aanbesteding ook een onderhoudscontract."

Geschenk uit de hemel

Voor directrice Cathérine Legaey zijn de nieuwe vleugels een geschenk uit de hemel. "Onze docenten en leerlingen kijken er enorm naar uit", vertelt ze. "We hopen dat de nieuwe piano's geleverd worden tegen 14 februari want dan kunnen we meteen een mooi Valentijnslied spelen op de nieuwe exemplaren. De investering in nieuwe instrumenten was echt wel broodnodig. Onze piano's worden niet alleen gebruikt door de 600 leerlingen piano maar ook voor de begeleiding van andere instrumenten. We leren onze leerlingen ook op verschillende soorten piano's spelen want in tegenstelling tot bijvoorbeeld een gitarist sleurt een pianist zijn instrument niet mee naar een optreden. De nieuwe piano's zullen ons ook wat dat betreft meer mogelijkheden bieden. Normaal gesproken zitten we na de levering van de nieuwe instrumenten weer goed voor zo'n honderd jaar."


Het Leuvense Conservatorium is overigens bijzonder populair. Momenteel zijn er al 2.656 leerlingen ingeschreven. "Maar de inschrijvingen lopen nog en de studenten moeten nog komen", zegt Cathérine Legaey. "Er gaan dus nog wel wat leerlingen bijkomen. Muziek is de populairste afdeling met 2.055 inschrijvingen tot op heden. Daarna volgt Woord met 449 leerlingen en Dans met 152 inschrijvingen. Eerlijk gezegd, we moeten dringend op zoek naar bijkomende ruimte. Momenteel zijn onze leslokalen al verspreid over Leuven, Heverlee, Wijgmaal, Kessel-Lo en Holsbeek-Nieuwrode. Het wordt simpelweg te krap."

Extra ruimte

Schepen van Cultuur Denise Vandevoort is druk op zoek naar nieuwe lokalen maar kon tot op heden geen geschikte ruimte(s) vinden. "We hebben al gezocht naar extra ruimte in bestaande gebouwen. Het deelgemeentehuis van Heverlee is misschien een optie. Maar we kijken ook naar een eventuele nieuwbouw. Volgend jaar zal er stilaan een oplossing uit de bus moeten komen want het zal een probleem worden om alle leerlingen de ruimte te geven die ze verdienen." Nog dit: de jongste leerling in het Leuvense conservatorium is 8 jaar oud, de oudste diep in de zeventig. Conclusie? Je bent nooit te jong of te oud om een muziekinstrument te leren spelen.