Nieuw assisenproces voor veertiger die ex neerstak

De Ethiopiër Tesfaye Yimam.
Foto Vertommen De Ethiopiër Tesfaye Yimam.
Voor het Leuvense assisenhof start maandag het tweede proces tegen Tesfaye Yimam.

De 47-jarige arbeider van Ethiopische origine werd negen jaar geleden schuldig bevonden aan moordpoging op zijn echtgenote. Hij kreeg 20 jaar cel maar stapte naar het Europees hof voor de rechten van de mens in Straatsburg en dwong daar een tweede proces af.


De verdediging van de Ethiopiër hield altijd vol dat het om opzettelijke slagen en verwondingen ging. Zijn Ethiopische vrouw overleefde op 3 juli 2006 ternauwernood een aanslag op haar leven aan de Lombaardenstraat in Leuven. De vrouw kreeg maar liefst zestien messteken op klaarlichte dag. De Ethiopiër kon het niet langer verdragen dat zijn vrouw hem oneer had aangedaan door de echtscheidingsprocedure in te zetten.

Juryleden

Gisteren werd de jury samengesteld voor het tweede proces dat maandag start. Bij de honderd kandidaat-juryleden waren vooraf 23 vrijstellingen aanvaard. Op de zitting dienden 26 andere kandidaten een verzoek tot vrijstelling in. Het hof oordeelde dat 24 van hen een geldige reden hadden. Eén kandidaat bleek het Nederlands onvoldoende machtig en werd eveneens vrijgesteld. Van de 52 resterende kandidaten waren er drie afwezig, waardoor 49 namen in de urne gingen voor uitloting. De jury bestaat uit acht vrouwen en vier mannen. Veertien personen werden gewraakt. Er zijn drie plaatsvervangers.


De veertiger verschijnt maandag als een vrij man op zijn proces. Op vrijdag 13 oktober kent hij het verdict. (KAR)