Lovansia wordt wellicht 'modern parochiecentrum'

PLAN VOOR FUIFZAAL IN OUD-VEILINGHUIS LIJKT PLEIT TE VERLIEZEN

Het voormalige veilinghuis op de Vismarkt staat nu al enkele jaren leeg.
Foto Vertommen Het voormalige veilinghuis op de Vismarkt staat nu al enkele jaren leeg.
Voormalig veilinghuis Lovansia, op de Vismarkt, krijgt een nieuwe invulling. Aanvankelijk was er sprake van een fuifzaal, maar ondertussen lijkt een multifunctionele evenementenzaal het pleit te winnen. "We zien wel iets in een 'modern parochiecentrum' op die locatie", zegt schepen Bieke Verlinden (sp.a).

Het is intussen al zo'n half decennium geleden dat er in veilingzaal Lovansia goederen, gaande van kunst tot meubels, verkocht werden. In betere tijden zwaaide Yves Boddez er de plak - en met zijn hamer - wat bij wijlen spektakel opleverde voor de toeschouwers. Maar hij zette er een punt achter, onder meer omdat de scheldpartijen van mensen waar hij inboedels moest gaan ophalen, hem te veel werden. Na de periode als veilingzaal verdween het gebouw dan in de anonimiteit.


Na jaren van leegstand is er nu evenwel licht aan het einde van de tunnel. Zowel eigenaar Pubstone als huurder AB InBev willen snel werk maken van een nieuwe invulling. "De stad Leuven en AB InBev zijn geïnteresseerd in de ontwikkeling van een evenementenzaal op die locatie", zegt Peter Dercon, Global Director External Communications Europe bij AB InBev. "Tot op vandaag is er echter nog geen concreet plan." Aanvankelijk was er sprake van een fuizaal, want daar heeft het Leuvense centrum nog altijd gebrek aan. Om eventuele geluidsoverlast te voorkomen, zou een box-in-box-constructie een optie geweest zijn. Maar uiteindelijk viel die piste niet bij alle betrokken partners in de smaak. Zo ziet het stadsbestuur liever geen fuifzaal 'pur sang' op de Vismarkt. "Het idee van een feestzaal werd opgelaten als een ballonnetje", aldus schepen Bieke Verlinden. "Uiteraard moet er met de stad gepraat worden over de invulling van de voormalige veilingzaal. Wij zien er wel iets in om er een soort 'modern parochiecentrum' onder te brengen. Daar kan occasioneel wel eens een feest of fuif georganiseerd worden, maar we zien het toch breder dan enkel fuiven. In zo'n modern parochiecentrum kan je bijvoorbeeld ook een congres onderdak bieden."

Constructief overleg

Bij AB InBev heeft men wel oren naar die piste. "We staan open voor een evenementenzaal met een bredere invulling", aldus Fleur Poets, Corporate Affairs-verantwoordelijke bij AB InBev. "We hebben al een eerste succesvolle vergadering achter de rug, en er staat op korte termijn een tweede ontmoeting gepland met de stad Leuven en de andere partners. Wij hopen alvast op een snelle invulling."


Het lijkt er dus op dat Lovansia niet lang meer leeg zal staan, al zal het gebouw wel gerenoveerd moeten worden. De voormalige veilingzaal begint zo aan een zoveelste leven, want begin vorige eeuw maakte het gebouw nog deel uit van autofabriek Delin. De toen nog jonge auto-industrie kwam in Leuven echter nooit van de grond omdat Joseph Delin, die in 1891 begonnen was met een fietsenfabriek in Leuven, in oktober 1901 op amper 38-jarige leeftijd overleed aan tuberculose. Ondanks het succes van de technologische vernieuwingen die Delin kon realiseren, stierf zijn autofabriek een vroegtijdige dood na het plotse overlijden van de pionier.