Leuven is officieel 'Kindvriendelijke stad'

Minister van Jeugd Sven Gatz heeft Leuven officieel het label 'Kindvriendelijke stad' toegekend. Die eer viel in totaal acht steden en gemeenten te beurt. Leuven krijgt het label omdat de stad een beleid voert waardoor kinderen en jongeren zich thuis voelen in hun stad. Bovendien krijgen ze kansen om zichzelf te ontplooien.

"In het proces naar het behalen van het label hebben we een mentaliteitswijziging op de sporen gezet die niet meer terug te draaien is. Zowel bij de verschillende diensten als in het college is er een sterkere jeugdreflex ontstaan" aldus schepen van Jeugd Dirk Vansina (CD&V). "Het binnenhalen van het label voelt als een bekroning voor een lange weg die afgelegd is. Zo werd er onlangs vijf jaar mijnLeuven gevierd, een project dat opgestart is om jongeren Leuven ook als hun stad te laten aanvoelen. Jongeren laten meedenken over hun stad en het beleid gebeurt onder meer via Kabinet J.

Daarnaast geeft Leuven hen veel mogelijkheden om zelf dingen in de hand te nemen en te organiseren. De Jeugddienst steunt en stuurt mee maar de jongeren moeten en mogen het vooral zelf doen. Habitat, Burn, de klimaatambassadeurs, de start-ups, het Familiefeest van de Leuvense skatecommunity en de voorbije herfstvakantie nog 'Fabrik' zijn daar mooie voorbeelden van.

Leuven zal zich blijven inspannen om kinderen en jeugd hun plek te geven in de stad en te laten meedenken hoe zij de toekomst zien."

(BMK)