Leuven Central: een nieuw volkscafé

GIE EN BJORN OPENEN BRUINE KROEG AAN MARGARETHAPLEIN

Uitbaters Gie Raeymaekers en Bjorn Verreckt achter hun tapkraan.
Vertommen Uitbaters Gie Raeymaekers en Bjorn Verreckt achter hun tapkraan.
Leuven verwelkomt met open armen een nieuw volkscafé: Leuven Central aan het Margarethaplein. Uitbaters Gie Raeymaekers en Bjorn Verreckt hebben de restanten van failliete brasserie Houblon Louvain omgetoverd tot een gezellige warme zaak met een volks karakter.

Brasserie Houblon Louvain is dood, lang leven Leuven Central. Aan de opkomst tijdens de opening van het nieuwe volkscafé aan het Margarethaplein in Leuven te zien, zijn de Leuvenaars het roerend eens met die stelling. Uitbaters Gie Raeymaekers (ex-Rumba) en Bjorn Verreckt (onder meer ex-Orient) mochten gisteren tientallen felicitaties in ontvangst nemen na al het harde werk van de voorbije weken. Dat mag je behoorlijk letterlijk nemen want wat ooit de hippe brasserie Houblon Louvain was -niet lang maar toch- is vandaag een gezellig volkscafé geworden waar iedereen welkom is. "Leuven Central is een café voor iedereen. Een echt volkscafé in de meest pure zin van het woord. De mensen zijn hier welkom voor een lekkere pint maar ook voor een pistolet met hesp of kaas zoals Big Bill het zo mooi bezingt. We willen in Leuven Central een warme sfeer creëren waar mensen zich welkom voelen. Leuven heeft te weinig echte volkscafés en Leuven Central biedt een antwoord op die vraag die leeft bij veel mensen. Uiteraard hebben we het moderne strakke interieur buiten gegooid. Dat past niet in een echt volkscafé. Hout geeft een veel warmere sfeer", zeggen uitbaters Gie Raeymaekers en Bjorn Verreckt. Terug naar de roots dus want tot januari 2013 was café 't Poske gevestigd in het pand aan het Margarethaplein. Die bekende zaak met cafébazin Michelle Vranckx aan de tapkranen was een volkscafé dat tot ver buiten de grenzen van Leuven bekend stond voor de perfect getapte Stella Artois. Michelle liet haar zaak -die al bestond sinds 1959- over aan de uitbaters van Houblon Louvain maar is blij dat het pand nu terug onderdak biedt aan een volkscafé.

Het volk stond tot buiten.
Vertommen Het volk stond tot buiten.

"Lekkere Stella"

"Ik zal hier geregeld een lekkere Stella komen drinken. Ze hebben er iets mooi van gemaakt, met veel hout zoals het was toen ik nog achter de toog stond", zegt Michelle Vranckx die als kind opgroeide in het pand. Over de naam van het café willen Gie Raeymaekers en Bjorn Verreckt nog het volgende kwijt. "Café Central verwijst naar het historische middelpunt van Leuven dat op enkele meters van het café ligt. Tegelijkertijd verwijst de naam ook naar gevangenis Leuven Centraal. Café Leuven Central ligt immers tegenover het gerechtshof van Leuven", besluiten de uitbaters van Leuven Central. Café Leuven Central is op weekdagen geopend tot 23.30 uur en in het weekend tot 2.30 uur. Verenigingen kunnen er ook terecht om een zaal te huren voor vergaderingen of activiteiten.