Kunstwerk blikvanger Edouard Remy

NIEUWE VLEUGEL RUSTHUIS OFFICIEEL GEOPEND

Het Gele Huis in de voortuin van het nieuwe gebouw valt fel op.
Baert Marc Het Gele Huis in de voortuin van het nieuwe gebouw valt fel op.
Met een opvallend kunstwerk in de voortuin is de nieuwe vleugel woonzorgcentrum Edouard Remy zaterdag officieel geopend. Naast negentig bewoners neemt ook de Thuiszorg van OCMW Leuven zijn intrek in dit nieuwe gebouw in de Andreas Vesaliusstraat.

De nieuwe vleugel beschikt over 90 kamers met een oppervlakte van 26 vierkante meter. Ze zijn volledig gemeubeld en uitgerust met een sanitaire cel met toilet en lavabo. Daarnaast biedt de nieuwbouw 86 ondergrondse parkeerplaatsen. Het totale kostenplaatje voor de nieuwbouw bedraagt 13.295.467 euro. Vlaams Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen (CD&V) en Leuvens OCMW-voorzitter Herwig Beckers huldigden de nieuwbouw in. "De ouderenzorg staat de komende jaren voor grote uitdagingen. Dit is een perfect voorbeeld van een lokale overheid die inspeelt op nieuwe ontwikkelingen en zelf initiatief neemt", sprak Minister Jo Vandeurzen.


Het woonzorgcentrum in de Andreas Vesaliusstraat biedt plaats aan 289 bewoners, waarvan er 90 naar de nieuwe vleugel zullen verhuizen. Het gebouw komt er na een vernieuwingsproces van de infrastructuur van de woonzorgcentra van OCMW Leuven. Ook de administratie van het Woonzorgcentrum, het Centrum voor Kortverblijf De Passerel en de Thuiszorg van OCMW Leuven zullen er hun intrek nemen. "Door deze diensten en activiteiten te bundelen op de Edouard Remy-site zullen de diensten van Ouderenzorg en Thuiszorg nauwer kunnen samenwerken wat goed is voor de zorgverlening", zegt Herwig Beckers, Leuvens OCMW-voorzitter. "Zo krijgen ouderen in Leuven nog meer zorg op maat, zodat ze zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen wonen", aldus de voorzitter.

Elke kamer heeft zijn eigen sanitaire ruimte.
Baert Marc Elke kamer heeft zijn eigen sanitaire ruimte.

Vrolijke kleur

Ook het straatbeeld rond de nieuwe vleugel verandert. Tijdens de officiële opening van het gebouw onthulden Vandeurzen en OCMW-voorzitter Beckers het nieuwe kunstwerk in de voortuin van de site. 'Het Gele Huis' van kunstenares Inge Van Gheel moet de nieuwe blikvanger in het straatbeeld vormen. "Het lege huis nodigt voorbijgangers uit om door de deur in een andere leefwereld te treden. Het kunstwerk biedt een kader voor ieders persoonlijk verhaal of beeld van een 'thuis'. Geel bevordert het opnemen en doorgeven van kennis, de kleur vergroot het beeld en het is bovendien een kleur waar je vrolijk van wordt", vertelde de kunstenares.


Het Gele Huis meet 9 meter hoog, 8 meter breed, 2,1 meter diep en heeft een gewicht van 5.000 kilogram. "Het kunstwerk biedt een duidelijke identiteit en imago aan ons nieuwe gebouw", vindt Beckers. Dit voorjaar zal tot slot ook de oude vleugel in de Frederik Lintsstraat plaatsmaken voor een boomgaard.