KU Leuven onderzoekt muziekhandschrift uit 12de eeuw

Professor Rob Faes en professor Lieve Watteeuw zijn erg blij met het manuscript.
Foto Rob Stevens Professor Rob Faes en professor Lieve Watteeuw zijn erg blij met het manuscript.
Het 12de-eeuws muziekhandschrift van Hildegard van Bingen komt naar de KU Leuven. Het topstuk krijgt een nieuw onderkomen in de geklimatiseerde Preciosaruimte van de Maurits Sabbebibliotheek en zal daar onderzocht worden met de nieuwste technieken.

De Leuvense universiteit heeft opnieuw een topstuk binnengehaald. Het manuscript van Hildegard van Bingen uit 1174/75 is een van de twee originele exemplaren die bewaard bleven van de Symphonia Harmoniae Caelestium Revelationum. Het gaat om een unieke verzameling van een zestigtal liederen, die de vooraanstaande Duitse abdis, theologe, mystica en componiste schreef in de 12de eeuw in het klooster van Rupertsberg.


De komst van het handschrift creëert ongeziene onderzoeksmogelijkheden voor professoren Rob Faesen en Lieve Watteeuw, verbonden aan de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen. In de Maurits Sabbebibliotheek zal het manuscript bewaard worden naast andere Vlaamse topstukken, zoals de 14de- eeuwse Bijbel van Anjou en de 18de-eeuwse Bibliotheek Kardinaal D'Alsace. Het onderzoek en de conservering van het manuscript is een samenwerking van de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen en het Book Heritage Lab met Illuminare, Studiecentrum voor Middeleeuwse Kunst en de Onderzoekseenheid Musicologie van de Faculteit Letteren. (BMK)