Klacht tegen wijngaard Daems

BUURTBEWONERS LEGGEN ZICH NIET NEER BIJ PLANNEN VOOR KEIZERSBERG

Een maand nadat Vlaams parlementslid Rik Daems (Open Vld) zijn plannen bekendmaakte om een wijngaard aan te leggen op de zuidflank van de abdijsite van de Keizersberg, gaan de eerste proteststemmen op. Zo'n vijftig buurtbewoners vrezen desastreuze gevolgen voor de natuur in het park. Er ligt intussen ook een klacht bij de provincie.

De buurtbewoners verzamelden gisteren al voor de tweede keer in de historisch waardevolle appelboomgaard. Daar wil Rik Daems in het voorjaar al de eerste wijnranken aanplanten. De eerste bijeenkomst was eerder spontaan, maar groeide al snel uit tot een heuse protestgroep onder de naam 'Appelgaard Keizersberg'. "Op Facebook groeit het aantal sympathisanten intussen met het uur", klinkt het. "Intussen tellen we ook al meer dan 280 leden. Om maar te zeggen dat we steun krijgen uit verschillende hoeken. Wij vinden het absoluut niet kunnen dat de waardevolle appelgaard moet verdwijnen. Het is toch hoogst opmerkelijk dat voor deze beslissing geen openbare aanbesteding uitgeschreven werd, en dit voor een plat commercieel project."

Burgemeester Louis Tobback (sp.a) pareerde eerder tijdens de gemeenteraad al dezelfde kritiek van de oppositie, en benadrukte dat alles volgens de regels verlopen is. Maar desondanks zal de actiegroep laten onderzoeken of deze beslissing wel terecht is. "Er werd een klacht ingediend bij de provinciegouverneur", aldus het actiecomité. "Het is onbegrijpelijk dat dit stuk grond - dat de stad nota bene zelf voor 99 jaar in erfpacht gekregen heeft van de paters - zomaar voor dertig jaar aan Daems gegeven wordt. Bovendien zal de komst van zo'n wijngaard desastreuze gevolgen hebben voor de fauna en flora op de abdijsite."

Pesticiden

In een open brief aan het stadsbestuur maken ook onder meer Natuurpunt en imker Luc Verbinnen, die al vier jaar op het domein actief is, zich grote zorgen. "Na onderzoek weten we dat de wijngaard er enkel mogelijk is indien er veel pesticiden en meststoffen gebruikt worden. Het strooien van zwavel tegen schimmel zal nefaste gevolgen hebben voor de bijenpopulatie. De hoogstamboomgaard wordt trouwens reeds jaren beheerd en beschermd door de stad, is van groot belang voor de natuurwaarde en vormt een biotoop voor de hazelworm. Leuven ondertekende het biodiversiteitscharter, maar vernietigt nu één van de belangrijkste groene en publieke plekken in de stad. Onbegrijpelijk."

Daems reageerde gisteren vanuit het buitenland. "Ik begrijp de bezorgdheid", aldus Daems. "Maar de wijngaard is een voorstel van mijn wijnbedrijf Vinobelga, dus dit is zeker geen politiek spelletje. Onze enige bedoeling is om de Belgische wijnbouw te promoten en dan is de site van de abdij Keizersberg ideaal terrein. Niemand wist bijvoorbeeld dat de eerste wijngaard in de regio hier vermoedelijk in 1121 opdook. Dit heeft dus zowel historisch als educatief belang. Bovendien heb ik met de stad afgesproken dat het een biowijngaard zal worden, en waarom zou die niet te combineren zijn met een bijenpopulatie? Ik wil dan ook snel met deze groep rond de tafel zitten om alle onduidelijkheden uit te klaren. Ik heb hen daar ook al voor gecontacteerd."

Picknick

Het actiecomité heeft intussen verdere acties gepland om hun onvrede kenbaar te maken. "Elke maand komt er een picknick om mensen te mobiliseren. We zullen ook een burgerinitiatief opstarten, want het is onze bedoeling om minstens drieduizend handtekeningen te verzamelen en zo de beslissing bij het stadsbestuur aan te vechten."

Enkele leden van de actiegroep langs de appelboomgaard. Als symbolische actie hadden ze taarten gebakken en eisten ze met een zelfgemaakte ketting de boomgaard op.
Kenny Hennens Enkele leden van de actiegroep langs de appelboomgaard. Als symbolische actie hadden ze taarten gebakken en eisten ze met een zelfgemaakte ketting de boomgaard op.
Rik Daems op de Keizersberg, waar hij een wijngaard wil.
Bart Mertens Rik Daems op de Keizersberg, waar hij een wijngaard wil.


Video