Kinderlokker in Provinciaal Domein

KLEUTER (5) ALARMEERT ZELF BEGELEIDER AL DERDE MELDING IN VIJF MAANDEN

Het is al de derde melding in vijf maanden tijd van een kinderlokker in de buurt van het mooie domein.
Foto Vertommen Het is al de derde melding in vijf maanden tijd van een kinderlokker in de buurt van het mooie domein.
Een onbekende man heeft vrijdag in het Provinciaal Domein in Kessel-Lo geprobeerd een 5-jarige mee te lokken. De kleuter was er samen met 36 andere kameraadjes van kinderopvang 't Eekhoorntje aan het spelen. Het kind kon zelf een van de begeleiders alarmeren. De politie heeft de zaak doorgespeeld aan het Leuvense parket. Het is al de derde melding op vijf maanden tijd.

"Onze kleuters zijn op uitstap geweest naar het Provinciaal Domein. Ze hebben een hele leuke dag gehad! Jammer genoeg is er ook een incident geweest. Een van onze kleuters werd benaderd door een vreemde man die het kind wou meelokken. De kleuter heeft hierop zeer goed gereageerd door te zeggen dat hij niet mee mag met vreemden en is onmiddellijk naar de begeleiding gelopen. Die heeft gepast gereageerd", klinkt het in een brief van de directie van buitenschoolse kinderopvang 't Eekhoorntje uit Kessel-Lo aan de ouders.

Nooit paniek geweest

"Na die melding zijn we meteen ter plaatse gegaan en hebben we iedereen opgevangen en bijgestaan in afwachting van de politie", zegt Oswald Debelder, beheerder van het Provinciaal Domein. "Er is nooit sprake van paniek geweest. Nadien zijn de kinderen gewoon blijven spelen, maar hebben alle verantwoordelijken zich verspreid over de speeltuin om alles in het oog te houden. Elke vijftien minuten werd er dan ook een telling uitgevoerd. In mei hebben we nog een melding gehad van een moeder in een soortgelijke situatie. We gaan dan altijd zo snel mogelijk en massaal ter plaatse. Als we de persoon op heterdaad kunnen betrappen, zullen we het niet nalaten", aldus Debelder nog.

Armband en fluohesje

Voor directrice Heidi Van Hentenrijk is het ondertussen een afgesloten zaak. "Om de rust en sereniteit te laten terugkeren. Het is goed opgevolgd geweest door iedereen en we gaan het hier bij laten." De directrice had voor vrijdag vijf begeleiders voorzien voor de 37 kinderen. Ieder kind droeg ook een armband met gsm-nummer van zijn begeleider en een fluohesje.


"We hebben de nodige voorzorgsmaatregelen genomen, maar jammer genoeg blijkt ook uit dit voorval dat niet alle risico's vermeden kunnen worden. We evalueren het incident en bekijken of we onze procedures voor uitstappen nog kunnen optimaliseren", luidt het verder nog in de brief aan de ouders. "We nemen zulke meldingen altijd ernstig. Het dossier is overgemaakt aan het Leuvense parket", aldus commissaris Marc Vranckx van de Leuvense politie. Het is ondertussen al het derde geval van een kinderlokker in vijf maanden tijd die zich situeert in de omgeving van het Provinciaal Domein.


Naast de melding van afgelopen vrijdag en die in mei werd ook in februari nog een kinderlokker gesignaleerd aan het jeugdvoetbalcentrum van OHL in het Bruineveld in Kessel-Lo. Toen werd een 9-jarige aangesproken door twee mannen in een witte bestelwagen.