Kinderen dagen topschakers uit in stadhuis

Onder meer de Noor Magnus Carlsen (foto) neemt het samen met nog negen andere schakers op tegen 40 kinderen in het stadhuis op de Grote Markt.
Foto Vertommen Onder meer de Noor Magnus Carlsen (foto) neemt het samen met nog negen andere schakers op tegen 40 kinderen in het stadhuis op de Grote Markt.
De tien beste schakers ter wereld namen het gisteren op tegen 40 kinderen in het stadhuis op de Grote Markt. Tijdens een simultaanpartij schaken moesten de internationale grootmeesters op 32 borden tegelijk spelen.

"De simultaanspeler wandelt langs de borden en doet aan ieder bord een zet. De tegenstanders krijgen per zet precies zo veel bedenktijd als de simultaanspeler nodig heeft om de kring rond te lopen. Het fijne voor de kinderen in Leuven is dat ze niet tegen één schaaktopper spelen want tijdens de partij wisselen de topschakers. De deelnemende kinderen, tussen 8 en 18 jaar jong, werden geselecteerd door schaakclubs uit Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Voor hen is het een unieke kans om het tegen hun idolen op te nemen", aldus de organisatoren. Vanaf vandaag tot 2 juli neemt de top van de schaakwereld het tegen elkaar op in het internationale tornooi Your Next Move Grand Chess Tour, eveneens in het Leuvense stadhuis. Zowel huidig wereldkampioen Carlsen als de voormalige wereldkampioenen Kramnik en Anand nemen deel, alsook zeven andere internationale grootmeesters.


Meer info: www.grandchesstour.org/YourNextMove.


(BMK)