Ga naar de mobiele website
^ Top

Kidnapping blijkt spelletje

MONITOREN DE PIT VZW OP VINGERS GETIKT NA MISVERSTAND

Buurthuis De Pit vzw aan de Pleinstraat in Heverlee. Elke zomer organiseren zij een speelpleinwerking voor kinderen van 6 tot 12 jaar.
KAR Buurthuis De Pit vzw aan de Pleinstraat in Heverlee. Elke zomer organiseren zij een speelpleinwerking voor kinderen van 6 tot 12 jaar.
Een ontvoeringsspel van de Leuvense speelpleinwerking De Pit vzw heeft vrijdag de politiediensten op scherp gezet. Een getuige meldde hoe drie kinderen in een witte jeep werden gesleurd. Enkele patrouilles konden de 4X4 onderscheppen en al snel bleek dat het om een misverstand ging. Voor de drie monitoren, tussen 18 en 20 jaar, blijft het bij een berisping.

Een alerte buurtbewoner van de Paul Van Ostaijenlaan in Heverlee zag vrijdagmiddag hoe een witte jeep halt hield bij een groep kinderen. Drie mannen, met een kap over hun hoofd, stapten uit en sleurden drie kinderen de 4X4 in. De rest van de groep stoof weg. De man belde meteen de politie en gaf een beschrijving, vluchtrichting en een deel van de nummerplaat door. Hij kon op dat moment niet vermoeden dat het slechts om een spel ging, evenmin als de politie, die meteen alle middelen inzette.

Jelle Symons (28), coördinator bij de jeugddienst van de stad Leuven.
KAR Jelle Symons (28), coördinator bij de jeugddienst van de stad Leuven.

Geen sanctie

Een patrouille kon de jeep al snel onderscheppen, van de drie 'ontvoerde' kinderen was ondertussen geen spoor meer. Die werden al terug gedropt op hun vertrekpunt bleek achteraf. Al snel werd duidelijk dat het om een misverstand ging. De drie monitoren, tussen 18 en 20 jaar, gaven toe de kidnapping in scène te hebben gezet. Het trio maakt deel uit van buurthuis De Pit vzw in de Pleinstraat in Heverlee, grenzend aan de Philipssite. Tijdens de zomervakantie organiseren zij ook een speelpleinwerking voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. "Een spijtig voorval", noemt jeugdschepen Dirk Vansina de hele affaire. "Ze hadden beter de politie verwittigd voor ze zich aan zo'n actie waagden. Tot op heden heb ik nog geen klachten ontvangen van ongeruste ouders. De drie hebben normaal wel een opleiding tot monitor gehad maar, dat is natuurlijk ook leren en fouten maken. We gaan nog wel eens vanuit de jeugddienst contact met hen opnemen om hen op het hart te drukken dat ze voorzichtig moeten zijn. Een sanctie volgt er niet", aldus de schepen.

Animatorcursus

Jelle Symons (28), coördinator bij de Leuvense jeugddienst, kreeg vrijdag een paar ongeruste telefoontjes. "Ik was in het Paul Van Ostaijenpark aanwezig met enkele jeugdbewegingen, maar wij vielen totaal uit de lucht toen we het nieuws vernamen. Na enkele telefoontjes werd het duidelijk dat het niet om een van onze jongeren ging. We raden zoveel mogelijk aan om een animatorcursus te volgen. Daar leer je om zulke fouten te vermijden. Er bestaan trouwens veel leukere spellen dan de kinderen te ontvoeren." Commissaris Marc Vranckx van de Leuvense politie treedt de jeugdwerker bij. "Als je een speelpleinwerking bent, moet je voorzichtig zijn. Zulke spelen horen zeker niet thuis op de openbare weg."

Meer over


Meld een bug