Jan Vandenplas beste tapper ter wereld

DERDE KEER OP RIJ WINT LEUVENAAR DE STELLA ARTOIS WORLD DRAUGHT MASTER

Jan Vandenplas wint het wererldkampioenschap bier tappen.
Repro Vertommen Jan Vandenplas wint het wererldkampioenschap bier tappen.
Leuvenaar Jan Vandenplas heeft afgelopen weekend de 18e editie van de Stella Artois World Draught Master in Londen gewonnen. De 24-jarige tapper van Bar Nine op de Oude Markt in Leuven liet in de finale Lori Wallace uit Nieuw-Zeeland achter zich. "De druk was hoog na twee Belgische én Leuvense zeges op rij maar het is me gelukt", aldus Jan Vandenplas.

Er stond heel wat op het spel afgelopen weekend in de Londense wijk Wimbledon. Geen tennis deze keer, maar wel bier want zaterdag vond de 18e editie van de Stella Artois World Draught Master plaats. Op de deelnemerslijst liefst 21 landen die zich kwalificeerden voor het officieuze wereldkampioenschap bier tappen dat georganiseerd wordt door AB InBev. Nadat België de voorbije twee edities won, was Leuvenaar Jan Vandenplas (24) van Bar Nine op de Oude Markt in Leuven de topfavoriet. Dat bleek al snel tijdens de eerste rondes die Vandenplas moeiteloos overleefde. In de halve finale leek het heel even mis te lopen, maar uiteindelijk moest ook de Russische kandidate afdruipen. In de finale moest Jan Vandenplas het opnemen tegen Lori Wallace uit Nieuw-Zeeland die eveneens het onderspit moest delven. Drie wereldtitels op rij voor België. Meer zelfs, drie op drie voor een Leuvenaar.


"Het is niet te beschrijven in woorden", aldus Jan meteen na zijn zege. "De halve finale tegen Rusland was inderdaad spannend maar in de finale verliep alles vlot. We hebben veel getraind en dat levert nu de derde overwinning op rij op voor België. En voor Leuven...Prachtig!"


Drie wereldtitels op rij...Dat vraagt om een verklaring van een specialist. Marjolein Geuens, de winnares van vorig jaar, heeft die verklaring in huis. "Drie op drie is een mooi resultaat. Misschien denken er nu mensen dat België per definitie altijd wint maar ons land heeft zeker geen streepje voor bij de jury omdat Stella Artois in Leuven wordt gebrouwen. Integendeel, ik zat zelf in de jury en van zodra Jan zich plaatste voor de halve finale heb ik me als jurylid teruggetrokken uit de strijd, net om te voorkomen dat men zou denken dat België wordt bevoordeeld. België doet het altijd goed omdat onze tappers een goedgetapte Stella Artois in hun DNA hebben. Dat is het geheim."


België won al negen edities en daarmee haalt ons land een overwinningspercentage van de helft. Jan Vandenplas wacht nu een boeiend jaar waarin hij als ambassadeur voor Stella Artois de wereld zal rondreizen om demo's te geven. "Ik kijk enorm uit naar dat avontuur", zegt hij