Ga naar de mobiele website
^ Top

Jaar effectief voor zure buur

60-JARIGE VROUW BESTRAFT VOOR JARENLANG PESTEN BAKKERSKOPPEL

Frieda S. maakte het leven van het bakkerskoppel tot een hel met haar onophoudelijke pesterijen.
Foto Patrick Vertommen Frieda S. maakte het leven van het bakkerskoppel tot een hel met haar onophoudelijke pesterijen.
Voor 10 jaar aan pesterijen is een 60-jarige vrouw uit Kessel-Lo veroordeeld tot een jaar effectief. De zestiger viseerde haar buren die een bakkerij uitbaatten. Het bakkerskoppel kreeg regelmatig doodsverwensingen in de bus of werd wakker gebeld in het holst van de nacht. Er hing ook soms hondenpoep aan de deur. De buurvrouw daagde nooit op in de rechtbank waardoor het gissen blijft naar haar motief.

"Om de een of andere reden hebben de beklaagden het gemunt op de slachtoffers. Vooral de vrouw moet het ontgelden. De problemen zijn ontstaan in 2007. Sinds 2010 zijn er regelmatige tussenkomsten geweest van de politie. Frieda S. is verschillende malen aangesproken door de wijkagent over haar gedrag en de brieven, maar zij wilde hierover geen uitleg geven", noteerde de rechter in het vonnis.

Nooit uitleg gegeven

Ook in de rechtbank daagde S. vorige maand niet op om het een en het ander toe te lichten. Een uitleg hebben haar radeloze buren dus nooit gekregen. Allerlei verwensingen, handgeschreven kaartjes met doodsverwensingen, hondenpoep, tikjes op de etalage, anonieme nachtelijke telefoontjes, dat allemaal wel. 'Gelukwensen met je dik vet lijf. Ik hoop dat je failliet gaat' kreeg de bakkersvrouw in 2010 in haar bus voor haar verjaardag.


Toen was de miserie al drie jaar bezig. In 2012 zou Frieda zelfs de klanten van de bakkerij die de slachtoffers uitbaatten lastiggevallen hebben met boodschappen als 'zij verkopen boecht'.


In 2015 escaleerde het helemaal toen de bakkerin thuis een kaartje kreeg waarin zij andermaal werd doodverklaard. Het koppel wist niet meer wat te doen en besloot uiteindelijk om te verhuizen. Zo'n vijf kilometer verder want de zaak bleef nog wel bestaan in Kessel-Lo.


"Als ik in mijn bakkerij sta, zie ik ze elke keer passeren. Ik krijg er een beklemmend gevoel van. Wij zijn niet van die aard dat we problemen zoeken maar we worden wel uitgemaakt voor het vuil van de straat. Wij zitten al jaren met een vraagteken terwijl zij een verleden hebben", barstte de bakkerin in tranen uit op het proces.


Frieda S. zou ook problemen gehad hebben met haar vorige buren in Wilsele.


"Dit doet vermoeden dat S. kampt met persoonlijkheidsproblemen", leidde de rechter daar uit af. Dat wil S. zelf niet gezegd hebben. "Ik ben niet goed te been waardoor ik niet in de rechtbank geraakt ben. Maar ik zit hier voor niks tussen", reageerde S. kort.

Boete van 7.600 euro

Ze bevestigde wel dat de problemen begonnen waren in 2007 naar aanleiding van een auto-ongeluk met enkel blikschade. Verschillende tussenkomsten van de politie konden het probleem niet ontmijnen. De rechter veroordeelde S. tot een jaar effectief, daar waar de procureur 10 maanden cel vroeg.


Haar 72-jarige man werd veroordeeld tot zes maanden cel voor zijn betrokkenheid. Aan hun slachtoffers moet het duo een schadevergoeding van om en bij de 7.600 euro betalen.Meld een bug