Inbrekers markeren uw huis

DIEVEN COMMUNICEREN VIA MERKTEKENS OP GEVELS OM LATER HUN SLAG TE SLAAN

In de Ziekelingenstraat werden merktekens op de gevel aangebracht.
Foto VPL In de Ziekelingenstraat werden merktekens op de gevel aangebracht.
Dievenbendes die op prospectie gaan, markeren steeds vaker de huizen die ze op hun pad tegenkomen, meestal met krijt. Zo geven ze aan 'collega's' bepaalde informatie. In de Ziekelingenstraat in Leuven werden zulke merktekens aangebracht op de gevel van een woning. Ter hoogte van de voor- en achterdeur, net boven de grond, werden opschriften gemaakt in een gele kleur.

"Het plaatsen van merktekens is een gekende truc. Rondtrekkende dievenbendes gebruiken dit vaak. Zo zijn er bijvoorbeeld symbolen voor mensen die niet thuis zijn, maar ook symbolen die aanduiden dat er een gevaarlijke hond is.


Die tekens hangen af van bende tot bende, die gebruiken allemaal hun eigen 'alfabet'. Ditmaal waren de merktekens in geel krijt aangeduid", vertelt politiewoordvoerder Marc Vranckx. "Als mensen zoiets zien, moeten ze onmiddellijk naar de politie bellen. Het is belangrijk dat iedereen alert is. Spreek met je buren en doe aan sociale controle. Doe steeds de deuren en vensters op slot. En als je op vakantie vertrekt, zoals veel mensen volgende week in de herfstvakantie zullen doen, geef dan je sleutel aan je buur of aan een familielid. Het kan zijn dat er een bende is langsgeweest om een diefstal voor te bereiden, maar geef ze daar de kans niet toe.

Vertommen

Verwijderen

Verwijder de tekens onmiddellijk als je ze ziet", adviseert Vranckx. Het is niet de eerste keer dat deze truc in het Leuvense wordt toegepast. "Enkele jaren geleden hebben wij bij enkele inbraken in een groot flatgebouw aan de Kesseldallaan in Kessel-Lo ook een aantal merktekens opgemerkt. Op die brievenbussen en aan de bellen stond een bepaald signaal. En net in die appartementen werd ingebroken", zegt Vranckx.

"Mislukte poging"

Bart Schots (43), is kinesist in de Ziekelingenstraat. Volgens hem staat de straat al langer bekend bij inbrekers: "Ze zijn hier al vijf maanden aan een stuk aan het inbreken. Dat gebeurt echt op alle mogelijke momenten van de dag. Ze gaan van huis tot huis. Er zit ook helemaal geen constante in de werkwijze.


Bij mij hebben ze gewoon met de blote handen een -mislukte- poging ondernomen, terwijl ze iets verder met een koevoet gewerkt hebben. Misschien dat het niet om dezelfde mensen gaat, dat kan goed zijn. Het systeem met merktekens dat deze dieven gebruiken, ken ik. Ik weet dat ze dat doen. Maar tussen het krijt van de kinderen valt dat ook niet zo op. En ik moet zeggen dat ik het gele krijt in onze straat nog niet gezien heb. Of ik extra angst heb nu ik dit weet? Dat zou ik zo niet zeggen, maar het mag stilaan wel eens gaan stoppen."