Iers Instituut grote schuldige in dodelijke kotbrand

OOK EIGENAAR STUDENTENWONING EN STUDENT KRIJGEN STRAF

De families van de slachtoffers konden zich vinden in de uitspraak, maar blijven met vragen zitten.
Vertommen De families van de slachtoffers konden zich vinden in de uitspraak, maar blijven met vragen zitten.
Het Leuvens Instituut voor Ierland in Europa is volgens de rechter de grote verantwoordelijke voor de dodelijke kotbrand in 2014. Zij zouden de woonnormen aan hun laars gelapt hebben en te weinig rookmelders voorzien hebben. Twee Ierse studenten kwamen vast te zitten in het inferno en stierven. Het Instituut kreeg een boete van 60.000 euro. De twee andere beklaagden kregen voorwaardelijke celstraffen.

De brand in een studentenwoning aan de Kapucijnenvoer kostte op 31 januari 2014 het leven aan Dace Zarina (22) en Sara Gibadlo (19). Volgens de rechter is de grote verantwoordelijke het Iers Instituut dat de normen en de vereisten van de Vlaamse Wooncode naast zich neerlegde en niet in elke kamer rookmelders voorzag. "Het instituut beging de zwaarste fout. De organisatie had juist tot doel om veilige residentiële faciliteiten aan te bieden aan studenten." De boete van 60.000 euro is voor de helft met uitstel.

Weinig schuldinzicht

Malachy V. (72), een Ier uit Leuven, verhuurde als eigenaar de studentenwoning aan het Instituut. Hij werd veroordeeld tot een jaar cel met uitstel en een boete van 6.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. Volgens de rechter toonde hij weinig schuldinzicht en was hij niet bereid zijn verantwoordelijkheid op te nemen. Uit het verslag van de branddeskundige bleek bovendien dat de elektriciteitsinstallatie amateuristisch was, maar niet aan de basis van de brand lag. De 22-jarige student uit het Ierse Offaly die in zijn slaap een smeulende sigaret liet rondslingeren en zo de brand veroorzaakte, kreeg op zijn beurt drie maanden voorwaardelijk en een geldboete van 600 euro, waarvan de helft effectief.

Rookintoxicatie

De verdediging probeerde eerst nog de schuld in de schoenen van de twee studentes te schuiven, maar dat werd weerlegd door de rechtbank. Die verwees naar het dossier waaruit bleek dat de vrouwen tot 5 uur 's ochtends op stap waren geweest en wel wat gedronken hadden, maar dat er geen bewijs van dronkenschap was. De tweedejaarsstudenten 'Hotel en Catering' sliepen in een dakappartement en kwamen er vast te zitten. Sara Gibadlo stierf door rookintoxicatie en Dace Zarina door de immense hitte. De familie van Zarina komt oorspronkelijk uit Letland en Gibadlo is afkomstig uit Polen. Ze waren nog maar net begonnen aan een cursus van 30 weken aan het Iers College als studenten van het Galway-Mayo Institute of Technology.

Hulpdiensten bedankt

De families van de twee waren gisteren aanwezig in de rechtbank. Zij konden zich vinden in de uitspraak, maar bleven met de vraag zitten hoe het mogelijk was dat de accommodatie zo ontoereikend was. "Het is nu bewezen dat zeer onzorgvuldig werd omgesprongen met de brandveiligheid. De families zijn opgelucht dat het Instituut met de neus op de feiten wordt gedrukt en de verantwoordelijkheid moet opnemen", klonk het bij hun advocaat. Die liet verder weten dat er in Ierland geen verdere stappen zullen worden ondernomen. Hij bedankte ook de politie en de brandweer voor hun onderzoek. De burgerlijke belangen in de zaak worden afgehandeld op 14 november.