Herbert Hooverplein krijgt nieuw uitzicht

WERKEN STARTEN OP 10 OKTOBER PARKING LADEUZE BLIJFT ALTIJD BEREIKBAAR VIA OMLEIDING

Een simulatie van hoe beide pleinen er zullen uitzien.
Vertommen Een simulatie van hoe beide pleinen er zullen uitzien.
Vanaf dinsdag 10 oktober gaan er grote werkzaamheden van start op het Herbert Hooverplein. Dat plein krijgt een nieuwe inrichting, net zoals het Mgr. Ladeuzeplein in een latere fase. "Onvermijdelijk zal er hinder zijn maar we beperken die tot een minimum. Zo zal parking Ladeuze altijd bereikbaar zijn via een omleiding", zegt schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets (sp.a).

De twee grootste pleinen van Leuven - het Mgr. Ladeuzeplein en het Herbert Hooverplein - krijgen binnenkort een nieuw uitzicht. Sinds de invoering van het verkeerscirculatieplan heeft de auto op die pleinen immers plaats gemaakt voor voetgangers en meer beleving in de stad. De heraanleg van beide pleinen sluit aan bij die pleinfunctie en moet het 'pleingevoel' zelfs nog versterken. "De werkzaamheden beginnen op dinsdag 10 oktober. Uiteraard zal er onvermijdelijke hinder zijn maar we stellen alles in het werk om die tot een minimum te beperken. De aannemer gaat van start met werkzaamheden in de Blijde Inkomststraat tussen parking Ladeuze en de Ravenstraat en op de Tiensestraat tussen het Herbert Hooverplein en de Vlamingenstraat. Daar zullen de twee hoeken heraangelegd worden in functie van de verkeerslus die er sinds de invoering van het circulatieplan ligt. Ook de voetpaden worden vernieuwd."

Vertommen

Twee werfzones afgesloten

Concreet zal de aannemer twee werfzones afsluiten voor alle autoverkeer om vlot te kunnen werken. "Dat betekent dat de pleinen moeilijker bereikbaar zijn met de auto. Voor bewoners, handelaars en horeca zijn er omleidingen voorzien zodat ze kunnen laden en lossen," zegt schepen van Handel Erik Vanderheiden (CD&V). "Alle handels- en horecazaken blijven bereikbaar, te voet of met de fiets aan de hand."

Parking Ladeuze

De werkzaamheden hebben eveneens een impact op de bereikbaarheid van parking Ladeuze aangezien de toegang via de Blijde Inkomststraat onderbroken is. "We hebben een omleiding voorzien om de parking toch bereikbaar te houden", zegt schepen Robbeets. "Bezoekers kunnen de parking bereiken via de Blijde Inkomststraat, de Maria Theresiastraat, Bogaardenstraat, Ravenstraat en Arendstraat. De rijweg voor de universiteitsbibliotheek wordt uitzonderlijk voor alle autoverkeer opengesteld zodat de inrit van parking Ladeuze toch bereikbaar blijft. De verkeerslus Blijde Inkomststraat-Tiensestraat wordt ook tijdelijk aangepast. Auto's moeten via de Maria Theresiastraat stad verlaten. De werkzaamheden duren tot 31 oktober. Daarna is Parking Ladeuze weer bereikbaar zoals vroeger."

Kerstmarkt

In november wordt dan de rijweg op het Herbert Hooverplein zelf heraangelegd. Het autoverkeer rijdt tijdens die fase over de voormalige rijweg naar de Tiensestraat. Voor de start van de Leuvense Kerstmarkt moeten deze werkzaamheden klaar zijn. Na de Kerstmarkt begint vervolgens de heraanleg van de pleinen zelf. De grootste metamorfose is weggelegd voor het Herbert Hooverplein. "We vergroten het plein tot aan de gevels aan de kant van café Commerce met ruimte voor ontmoeting, extra groen en zitbanken. Bovendien komt er een waterfontein die de middeleeuwse stadsomwalling symboliseert. Het Herbert Hooverplein wordt in de toekomst een plek waar het geweldig vertoeven wordt", besluit schepen Dirk Robbeets.


Op het Mgr. Ladeuzeplein wordt de rijbaan dan weer heraangelegd in kasseien. "Zo zal het Mgr. Ladeuzeplein mooi aansluiten op de omliggende winkelstraten. Een groter plein betekent ook meer mogelijkheden voor de handel en horeca, de vrijdagmarkt, de kermis en andere evenementen", aldus schepen Vanderheiden die ook verantwoordelijk is voor middenstand in het Leuvense schepencollege.