Gloednieuwe bijenhal in Parkabdij biedt thuis aan 800.000 bijen

Burgemeester Louis Tobback en Staf Kamers woonden de opening van de nieuwe bijenhal bij.
Baert Marc Burgemeester Louis Tobback en Staf Kamers woonden de opening van de nieuwe bijenhal bij.
In Abdij van Park in Heverlee (Leuven) is zaterdag een gloednieuwe bijenhal geopend. Daarmee beschikt ook Vlaams-Brabant voortaan over een hedendaagse provinciale educatieve bijenstand.

"Het was Leuvens burgemeester Louis Tobback die de vorige bijenhal te oubollig en niet meer passend bij de gerestaureerde Parkabdij vond, en zo de aanzet voor deze vernieuwing gaf", vertelt uitbater-imker Staf Kamers. "De Groendienst werkte mijn eerste schets uit tot een plan, dat door de stadsdiensten werd gerealiseerd. Wat we nu officieel kunnen openen, is een mooie, moderne bijenhal met meer ruimte voor in totaal 14 bijenkasten: tijdens de zomer goed voor zo'n 800.000 bijen. Om het extra beton te compenseren, bestaat de dakbedekking uit een mooi, ecologisch groendak. Bijzonder is ook de aanplanting van twee speciale bomen: een Tilia Henryana en een Tetradium Daniellii. Deze produceren immers enorm veel nectar en stijfmeel wanneer er weinig andere 'drachtbronnen' voor de bijen voorhanden zijn", legt de tevreden imker uit.


De educatieve bijenhal is zondag, tijdens de Erfgoeddag, vanaf 10 uur vrij te bezoeken. Op andere momenten is de bijenhal voor groepen en particulieren uitsluitend toegankelijk op afspraak. Uitbater-imker Staf Kamers geeft daarbij graag bijkomende tekst en uitleg. Meer info: 0486/65.33.68. (SPK)


(met hoed)