Gewapende overval op De Pinxtermolen

DADER BEDREIGT CAFÉ-UITBATER MET STROOMSTOOTWAPEN EN GAAT ERVANDOOR MET 1.000 EURO

Een gemaskerde man heeft donderdag rond middernacht café De Pinxtermolen langs de Diestsesteenweg in Kessel-Lo overvallen. Mede-uitbater Sam Smeyers (31) werd bedreigd met een stroomstootwapen en een - vermoedelijk - neprevolver. "Toen hij dreigde met zijn taser, heb ik de geldlade uit de kassa gehaald en heeft hij de dagopbrengst meegegraaid, in totaal zo'n 1.000 euro", aldus een verbouwereerde Sam.

Sam had vlak voor middernacht nog maar net afscheid genomen van zijn laatste twee klanten om daarna nog wat op te ruimen in de keuken. Eenmaal terug achter de toog, stond er plots een onbekende kerel voor hem. "Hij gedroeg zich heel zenuwachtig en toonde plots een stroomstootwapen en een revolver, al weet ik niet of die echt was. Daarop riep hij 'geld, geld!' en maakte hij nog eens een dreigbeweging met zijn taser", vertelt Sam. "Ik ben meteen aan de koffiemachine gaan staan, heb de geldlade uit de kassa genomen en op de toog gelegd. Die man twijfelde daarna geen seconde meer en heeft meteen de volledige inhoud bij elkaar gegraaid, zo'n 1.000 euro. Daarna is hij er als een haas te voet vandoor gegaan in de richting van de Heidebergstraat. Ik heb meteen de politie verwittigd, maar dan was de vogel natuurlijk al lang gaan vliegen."

Toch stond Sam gisteren gewoon weer achter zijn vertrouwde toog. "Spijtig genoeg heb ik enkel zijn ogen kunnen zien, want hij was volledig in het zwart gekleed en zijn hoofd was ook verscholen onder een zwarte helm. Wat ik me wel nog kan herinneren is dat hij zo'n 1,80 meter groot was, normaal gebouwd en riep met een Noord-Afrikaans accent."

Zelfde periode vorig jaar

"Ach, ik ben vooral blij dat het bij bedreigingen is gebleven en hij enkel geld heeft meegenomen, want dit had slechter kunnen aflopen. Of wij in het café nu extra maatregelen gaan nemen? Wij hebben hier al camera's hangen. De eigenaar van het café zal die eerstdaags aan de politie bezorgen en hopelijk zullen ze zo toch de dader vinden."

De politie van Leuven bevestigt dat de lokale recherche bezig is met het onderzoek, maar dat hun zoekactie in de buurt voorlopig nog geen resultaten heeft opgeleverd.

Opmerkelijk is wel dat in dezelfde periode vorig jaar ook al overvallen werden gepleegd op twee cafés in Kessel-Lo: De Paradox en In den Rozenkrans. Ook toen bedreigden de overvallers, die eveneens zwarte kledij droegen en hun hoofd bedekten, de aanwezigen met een taser om daarna met de inhoud van de kassa aan de haal te gaan. "Toch is het nog te vroeg om te zeggen of er een link bestaat tussen die overvallen. De lokale recherche zal zeker zoeken naar aanknopingspunten en dan kunnen de camerabeelden uit het café of in de buurt van een bank misschien wel helpen", aldus commissaris Marc Vranckx. Voor Sam is de opdracht de komende weken klaar en duidelijk:

Collega's gewaarschuwd

"Er zit niets anders op dan extra alert te zijn en meteen de deur te sluiten als de laatste klanten weg zijn", besluit hij.

"Al zal het daar deze keer zeker niet aan gelegen hebben, want de hele actie heeft amper enkele minuten geduurd, terwijl mijn laatste klanten nog maar net vertrokken waren. Pas later besefte ik dat er enorm veel gelijkenissen waren met de overvallen van vorig jaar. Daarom heb ik de collega's van De Paradox en In Den Rozenkrans alvast verwittigd dat ze komende weken scherp moeten staan. Ik heb namelijk het gevoel dat het, net zoals vorig jaar, niet bij deze ene overval zal blijven."

Hoewel Sam Smeyers (31) fel onder de indruk was van de gewapende overval, stond hij gisteren gewoon weer achter zijn toog.
Kenny Hennens Hoewel Sam Smeyers (31) fel onder de indruk was van de gewapende overval, stond hij gisteren gewoon weer achter zijn toog.
Café De Pinxtermolen, op de hoek van de Diestsesteenweg en de Heidebergstraat, is een vertrouwd gezicht in Kessel-Lo.
Kenny Hennens Café De Pinxtermolen, op de hoek van de Diestsesteenweg en de Heidebergstraat, is een vertrouwd gezicht in Kessel-Lo.


Video