Fonske even van zijn sokkel na vandalenstreek

Enkel de lege sokkel van Fonske was gisteren te zien, nadat vandalen hem verplaatsten.
Baert Marc Enkel de lege sokkel van Fonske was gisteren te zien, nadat vandalen hem verplaatsten.
Fonske was gisteren even weg van zijn vaste stekje op het Rector De Somerplein. Vandalen zouden hem zo'n twintig centimeter van zijn plaats verschoven hebben. Daarop hebben de stadsdiensten Fonske in de voormiddag even weggenomen om hem te herstellen. Een paar uurtjes later, in de late namiddag, stond hij alweer fier te pronken op zijn vaste stek.

Fonske heeft al wat meegemaakt: in 2012 kwam hij al eens terug na een afwezigheid van ruim twee jaar. Hij moest plaats ruimen voor archeologen en graafmachines en werd toen op het nieuwe Rector De Somerplein geplaatst.

Baert Marc

Louvain-La-Neuve

In 2014 was er eventjes een groot gat op de plaats waar Fonske hoorde te staan, nadat de mensen van de technische dienst merkten dat de leiding verstopt zat. Enkel de grondplaat bleef achter. Slechts één keer werd Fonske gestolen door Franstalige studenten die het beeld naar Louvain-la-Neuve brachten. Helaas liep hij daar schade op aan de benen, maar Fonske is een taaie en dat kon uiteindelijk hersteld worden. De universiteit schonk Fons Sapientiae - Latijn voor bron der wijsheid - in 1975 aan de stad Leuven ter gelegenheid van 550 jaar KULeuven. Er bestaat nog altijd discussie over wat Fonske in zijn hoofd giet. Volgens sommigen is het wijsheid, maar anderen zeggen dat het bier is. Nog anderen spreken van water.


Feit is wel dat hij in een boek leest. Op de ene pagina staat niets, op de andere pagina staat een formule met als uitkomst 'geluk'. Fonske is overigens niet alleen een belangrijk beeld voor de Leuvense studenten.


Eigenlijk is Fonske de verpersoonlijking van elke Leuvenaar.


(ADPW)