Europese primeur: Kankerpatiënten twee keer sneller bestraald in UZ Leuven

Dankzij het bestralingstoestel Halcyon worden kankerpatiënten twee keer sneller bestraald in het UZ Leuven.
Foto Stijn Knapen Dankzij het bestralingstoestel Halcyon worden kankerpatiënten twee keer sneller bestraald in het UZ Leuven.
Kankerpatiënten worden voortaan twee keer sneller bestraald in het UZ Leuven. Daarmee heeft het universitaire ziekenhuis in Leuven een Europese primeur beet. "Het nieuwe bestralingstoestel Halcyon is op alle vlakken totaal anders dan de toestellen die we nu gebruiken", zegt diensthoofd radiotherapie-oncologie prof. dr. Karin Haustermans.

"Voor de patiënt is de behandeling comfortabeler geworden. De omgeving waarin de bestraling plaatsvindt, is minder beklemmend omdat de apparatuur in een grote ring vervat zit. Het toestel maakt ook minder lawaai.

Behandelingsduur

Het allerbelangrijkste verschil voor de patiënt is de behandelingsduur. Met het nieuwe toestel kunnen we de bestraling zeker twee keer sneller dan voordien uitvoeren. Vooral voor patiënten aan wie we hoge stralingsdosissen toedienen, maakt dat een groot verschil. Dat is bijvoorbeeld het geval voor patiënten met een beperkt aantal uitzaaiingen of palliatieve patiënten", weet prof. dr. Karin Haustermans.


Hoewel het toestel van de nieuwe generatie een grote sprong vooruit is voor de radiotherapie heeft niet elke patiënt er baat bij. Voor sommige patiënten blijft een behandeling met de huidige toestellen of met protontherapie meer aangewezen. "Voor sommige patiënten met een meer complex ziektebeeld gaat de voorkeur nog steeds uit naar de bestaande toestellen", zegt Haustermans.


"Ook de veelbesproken protontherapie, waarvoor UZ Leuven momenteel een groot centrum bouwt, blijft voor bijvoorbeeld kinderen en patiënten met tumoren dichtbij gevoelige weefsels nog steeds de eerste keuze." (BMK)