Ga naar de mobiele website
^ Top

Dief brengt fiets terug (en ook dát is gefilmd)

BISTRO-UITBATER BOEKT SUCCES NADAT HIJ BEELDEN OP FACEBOOK ZET

De fietsendief komt vanuit de Vaartstraat aangereden...
KAR De fietsendief komt vanuit de Vaartstraat aangereden...
Net geen week is de uitbater van de Leuvense bistro Les Parisiennes zijn mountainbike kwijt geweest, nadat hij camerabeelden van de diefstal op Facebook had gezet. De dief plaatste de fiets zaterdagavond netjes terug aan de horecazaak. Ook dat staat op tape. "Of hij berouw had, weet ik niet, maar het heeft toch gewerkt", zegt eigenaar Jurgen.

Toen zijn mountainbike vorige week maandag gestolen werd voor de deur van zijn zaak in de Schrijnmakersstraat, hoefde bistro-eigenaar Jurgen niet lang te twijfelen. Hij zwierde de camerabeelden prompt op Facebook en dat was niet de eerste keer. Het is ook niet de eerste maal dat hij op die manier succes boekt, ook al dringt de politie bij de man aan om de camera te verwijden om privacyredenen. Na het artikel in deze krant werden de beelden van de fietsendiefstal massaal bekeken en gedeeld. Of de dief ze ook onder ogen kreeg, is niet duidelijk, maar de kans is groot dat het hem te heet onder de voeten werd. "Toen ik zaterdag om middernacht alles aan het binnenzetten was, kreeg ik mijn mountainbike in het oog. Hij stond terug op dezelfde plek, naast mijn andere fiets", vertelt Jurgen. "Ik bekeek de camerabeelden en zag dat de man rond 21.45 uur de mountainbike is komen terugbrengen. We waren toen open en er zaten klanten op het terras, maar niemand heeft iets gemerkt. De fiets is intact. Het blijft wel bizar dat hij de tweewieler op dezelfde plek terugzet."

...plaatst de mountainbike tegen de gevel...
KAR ...plaatst de mountainbike tegen de gevel...

Investering waard

Op de camerabeelden is te zien hoe de man, opnieuw met een leren jekker, vanuit de Vaartstraat komt gereden, van de fiets springt en hem tegen de gevel parkeert terwijl er buiten klanten op het terras zitten. Daarna loopt hij vliegensvlug in de Vaartstraat, richting gerechtsgebouw.


"Van de politie heb ik niets meer gehoord, maar de camera blijft natuurlijk. Het is de investering gewoon waard. Studenten die paaltjes uittrekken, vechtpartijen, wildplassers, vrachtwagens die over het terras rijden,... Zonder camera zou ik niet weten wie wat doet voor mijn deur. Ik denk dat het schoentje vooral wringt bij het openbaar maken van die beelden. Maar mijn klanten weten het: als je niet gefilmd wil worden, moet je hier niet komen zitten. Als de politie dat wil, sta ik altijd open voor een positief gesprek. En mijn fiets ga ik nu wel laten merken", glimlacht Jurgen.

...en loopt dan weer weg via de Vaartstraat.
KAR ...en loopt dan weer weg via de Vaartstraat.


Heb je even?

Sluiten

Wij zijn erg benieuwd naar je eerste indruk van de nieuwe HLN website. Heb je een minuutje tijd om enkele vragen te beantwoorden?

Meld een bug